ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 8. Uluslararası Folklor Festivali’nde

02.07.2009
25-28 Haziran 2009 tarihlerinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Almanya’da resmi azınlık statüsüne sahip Sorblar tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Folklor Festivali’ne katıldı. ABTTF adına Genel Sekreter Özkan Reşit ile Uluslararası İlişkiler ve Lobi Grubu üyesi Fatma Reşit’in katıldığı Almanya’nın Crostwitz kentinden düzenlenen Uluslararası Folklor Festivali’ne büyük bir katılım gerçekleşti. Yoğun katılım nedeni ile Kolombiya, Belarus, Çek Cumhuriyeti, Kenya, Slovenya, Gürcistan, Macaristan, Avusturya, Romanya ülkeleri ile Sorb olmak üzere yalnızca on dans ekibi seçildi.

Almanya’nın Saksonya ve Brandenburg eyaletlerinde, Oberlausitz ve Niederlausitz bölgelerinde yoğun olarak yaşayan Sorb Azınlığı resmi olarak tanınmakla birlikte yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde Sorb halkı ve kültürü özgür şekilde ifade edilmektedir. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesini öngören 1990 tarihli anlaşmaya göre Sorb kültürü ve Sorb geleneklerinin korunup geliştirilmesi güvence altına alınarak Sorb halkının mensupları ve Azınlık’a ait örgütler ile Sorb dili kamusal alanda korunarak desteklenme özgürlüğüne sahiptir. Buna göre Sorb azınlık anadilde eğitim hakkına sahi olmakla birlikte Sorb halkının yoğun olarak yaşadıkları bölgelerde mahkemede anadilde konuşma hakları dokunulmaz olarak belirlenmiştir.

1912 yılında kurulan Sorb dilinde vatan anlamına gelen Domowina (Lausitz Bölgesi Sorbları’nın Birliği), Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) üyesidir. Toplam 5.800 üyesi olan 12 derneğin çatı örgütü olan Domowina ile ABTTF, FUEN’in aktif üyeleri olarak yakın işbirliği içindedirler. 8. Uluslararası Folklor Festivali, bu yakınlaşmanın bir örneğidir.

Türk Azınlık’ın sorunları gündeme taşındı

27 Haziran 2009 tarihinde ABTTF adına Özkan Reşit ile Fatma Reşit’in katıldığı Sorbların yoğun olarak yaşadıkları bölgelerden biri olan Bautzen kentinde bulunan Kültür Evi’nde düzenlenen Bautzen Ulusal ve Uluslar arası Kültürel Etkileşimi Destekleme Semineri’nde kültürel faaliyetleri destekleme ve finanse etme konusu tartışılmıştır. Buna karşılık Genel Sekreter Özkan Reşit, Azınlık mensubu olan MDR Yayın Merkezi muharibine röportaj vererek Batı Trakya Türk Azınlığı ve sorunları hakkında bilgi vermiştir.

Crostwitz kentinde düzenlenen folklor festivalinde öncelikle çocuklardan oluşan dans ekipleri sahne almışlar, Sorb dili ve kültürüne ait müzik eşliğinde dans etmişlerdir. Sahne alan diğer dans ekipleri içerisinde en dikkat çeken ise Gürcistan ile Türk geleneksel halayı ile büyük ölçüde benzerlik gösteren Romanya’dan gelen ekiplerin performansları olmuştur.

28 Haziran 2009 tarihinde ise ABTTF, festival alanında stand kurmuştur. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı tanıtan ve sorunları anlatan kitapçıklar ile broşürler dağıtılarak festivale katılan kişiler ile direkt iletişim kurma imkânı sağlanmıştır. Festivale katılan büyük bir çoğunluğun Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde bir Türk Azınlık’ın yaşadığını bilmemesi nedeni ile stand büyük bir ilgi görmüş, Türk Azınlık’ın sorunları hakkında yöneltilen sorulara yanıt verilmiştir.

Reşit: Azınlıkların varlıklarının devam ettirilmesinde folklor önemli bir araçtır

Konu ile ilgili açıklama yapan Genel Sekreter Özkan Reşit, “8. Uluslararası Folklor Festivali, azınlık kültürünün yaşatılması ve devam ettirilmesinde folklorun önemini açıkça ortaya koymuştur. Bu anlamda folklor, inanılmaz bir güce sahip bir araçtır. Festival boyunca gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde azınlıkların yaşadıkları toplumlar içerisinde asimile olmadan varlıklarını devam ettirmelerinde kültürün önemi konusunda görüş birliğine vardık. Bununla birlikte böylesi yoğun katılımın gerçekleştiği bir etkinlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tanıtılarak sorunlarının aktarılmasının uluslararası zeminde ABTTF olarak yürüttüğümüz çalışmalar açısından önemine açıkça şahit olduk. Bu nedenle gelecek yıl Türk Azınlık’ın festivalde aktif olarak yer alması için çalışmalar yürüteceğiz” açıklamasında bulundu.
GALERİ