ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AB Temel Haklar Ajansı’nda Müslümanlara karşı ayrımcılık raporu

29.05.2009
28 Mayıs 2009 tarihinde Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı (FRA), Avrupa Birliği’nde Müslümanlara karşı ayrımcılık raporunu yayımladı. Rapor, Avrupa Birliği’nde yüksek düzeyde yaşanan Müslümanlara karşı ayrımcılığı açık şekilde gözler önüne seriyor. AB üyesi on dört ülkede gerçekleştirilen rapora göre son on iki ayda her 3 Müslüman’dan 1’i ayrımcılık ile karşılaşmış, yüzde 11’i ise ırkçı bir suç deneyimi edinmiştir. Buna göre ırkça dayalı olayların pek çoğu polise ya da başka bir örgüte bildirilmiyor, ayrımcılık karşıtı yasa ile ilgili bilgi düzeyi oldukça düşük. Ayrıca şikâyet mekanizmalarında duyulan güvende ise büyük bir sorun yaşanıyor.

Yapılan araştırma, 16-24 yaş arası Müslümanların ayrımcılık ile daha yüksek bir oranda ayrımcılık ile karşılaştıklarını gösteriyor. Buna göre AB üyesi bir ülkenin vatandaşı olmanın ya da AB ülkesinde uzun süre ikamet etmenin ayrımcılık ile karşılaşma oranı azalıyor. Ayrımcılığın bildirilmesi konusunda ise araştırmaya katılan Müslümanların yüzde 79’u son on iki ayda karşılaştıkları ayrımcılığı herhangi bir yetkili örgüte ya da ayrımcılık ile karşılaştığı mekânda bildirmiyor. Bu duruma sebep ise “hiçbir şeyin değişmeyeceği” yönündeki (% 59) düşünce olarak gösteriliyor.

Bununla birlikte ırk temelli suç mağduru olma konusunda ise rapor, araştırmaya katılan her 10 kişiden 1’inin son on iki ayda en az bir kez şahsi olarak ırk temelli bir suç (saldırı, tehdit ya da ciddi istismar) mağduru olduğunu gösteriyor. Ancak ikamet ettikleri ülkelere bağlı olarak değişmek sureti ile mağdurlar, yüzde 58 ila 98 oranında durumu polise bildirmiyorlar. Bu durumun temel sebebi olarak ise katılımcıların yüzde 43’ü polisin bir şey yapabileceği konusunda güven duymadıklarını ifade ediyorlar.

Gümrük ve sınır kontrolü, kolluk kuvveti ile karşılaşma konusunda ise rapor, her 4 katılımcıdan 1’inin son on iki ayda polis tarafından durdurulduğunu bu duruma sebep olarak ise yüzde 40’ın göçmen ve azınlık statüleri nedeni ile özel olarak durdurulduklarına inandıklarını not ediyor. Ayrıca katılımcıların yüzde 37’si ise aynı sebep ile sınır ya da gümrük kontrolü sırasında durdurulduklarını ifade ediyor.

Araştırma ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “AB Temel Haklar Ajansı’nın gerçekleştirmiş olduğu çalışma Avrupa Birliği üyesi ülkelerde Müslüman bireylerin karşılaştığı ayrımcılığın günlük yaşamın bir parçası haline geldiğini gözler önüne sermektedir. ABTTF, Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile diyalog aracı olan Temel Haklar Platformu’nun üyesi olarak toplantılara devamlı olarak katılmaktadır. Yunanistan, FRA’nın Müslümanlara karşı ayrımcılık araştırması kapsamında değildir. Ancak son günlerde yaşanan olaylar Yunanistan’da böylesi bir araştırmanın gerekliliğini açıkça ortaya koymaktadır” açıklamasında bulundu.

“Bahse konu raporun tamamını okumak için buraya tıklayınız.
GALERİ