ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Temel Haklar Platformu’nda

08.05.2009
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 5-6 Mayıs 2009 tarihlerinde Viyana’da düzenlenen Avrupa Temel Haklar Platformu’nun ikinci toplantısına katıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı’nın katıldığı toplantı, Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri temsilcilerini bir araya getirmesi bakımından büyük önem taşımaktadır.

ABTTF, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile işbirliğinde temel araç işlevi görmek üzere oluşturulan, işbirliği ve bilgi değişim ağı olarak nitelendirilen Temel Haklar Platformu’na üye olarak seçilmesinin ardından ilk kez toplantıya iştirak etmiştir. 10-11 Aralık 2007 tarihinde Temel Haklar Platformu’nun kuruluşuna yönelik Brüksel’de gerçekleştirilen danışma toplantılarına da katılan ABTTF, Aralık 2008’de Temel Haklar Platformu üyeliğine kabul edilmişti.

Avrupa Birliği’nde ayrımcılık hayatın bir parçası

2. Temel Haklar Platformu toplantısı, iki temelde yürütülmüştür. İlk olarak Temel Haklar Platformu, insan hakları üzerinde ekonomik krizin etkisi konusu ile ilgili olarak ileriye dönük bir çalışma gerçekleştirmiştir. İlk temelde ikinci bir başlık olarak Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı tarafından yayımlanan Avrupa Birliği Azınlıkları ve Ayrımcılık Anketi (EU-MIDIS) çalışması ile ilgili olarak detaylı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Avrupa Birliği çapında göçmen ve etnik azınlıklara ait gruplardan günlük yaşamda karşılaştıkları ayrımcı uygulamalar ile cezai mağduriyet konularında yaşadıkları deneyimleri aktarmaları talep edilmiştir. 2008 yılında 27 AB ülkesinde 23.500 göçmen ve etnik azınlık üyesi ile görüşülmüştür. EU-MIDIS anketinin çarpıcı noktalarından biri de ayrımcılık ya da mağduriyet oluşan durumlarda pek çok kişinin bunu rapor etmediği gerçeğidir.

İkinci temel ise, 2011 Çalışma Programı’na yönelik olarak sivil toplum örgütlerinin önerileri 2. Temel Haklar Platformu toplantısında görüşülmüştür. Oluşturulan çalışma grupları ile sivil toplum örgütleri 2011 Programı ile ilgili olarak öncelik alanları belirlemek için çalışmışlardır. Dikkat çeken noktalardan biri de yoksulluk ve insan hakları arasında ilişkinin belirlenmesi talebi olmuştur.

Danışma Kurulu, Temel Haklar Ajansı ile Platform arasında kurumsal bağ oluşturacak

2. Temel Haklar Platformu toplantısının öne çıkan özelliği AB Temel Haklar Ajansı ile Temel Haklar Platformu arasında oluşturulacak Danışma Kurulu üyelerini seçmiş olmasıdır. Yoğun ve zorlu tartışmalar sonucunda seçime gidilmesine karar verilmiş, böylelikle bir yıl süre ile görev yapacak Danışma Kurulu üyeleri seçimle belirlenmiştir.

Ekim 2008’de gerçekleştirilen 1. Temel Haklar Platformu toplantısında Geçici Kurul oluşturulmuş, ardından demokratik katılımın bir gereği olarak dokuz kişiden oluşan Danışma Kurulu’nu seçimle belirlemiştir. Danışma Kurulu üyeleri, üyesi oldukları sivil toplum örgütlerini temsil etmek yerine Temel Haklar Platformu’nun temsilcileri olarak görev yapacaklardır. Danışma Kurulu’na seçilen dokuz kişiden biri de İnsan Hakları için Helen Ligi-KEMO üyesi Miltos Pavlos’tur.

Toplantıya katılan ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Melek Kırmacı, “Temel Haklar Platformu, AB Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile diyalog ve işbirliği oluşturması amacı ile kurulmuş bir organdır. Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde faaliyet gösteren ve uluslararası alanda tanınan sivil toplum örgütlerini biraraya getirmesi bakımından Temel Haklar Platformu, üst düzey bir toplantı olarak algılanmalıdır. Böylesi çekirdek bir oluşuma dahil olmak ve sürecin ilerleyişini bizzat katkıda bulunma fırsatını yakalamak Batı Trakya Türk Azınlığı için oldukça önemlidir” açıklamasında bulundu.

ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu ise “ABTTF, Temel Haklar Platformu üyesi bir sivil toplum örgütü olarak Avrupa Birliği düzeyinde temel haklar alanında yaşanan gelişmelere yakınen tanık olma ve süreci etkileme fırsatını yakalamıştır. Temel Haklar Platformu, AB Temel Haklar Ajansı’nın sivil toplum ile işbirliği amacı ile oluşturulduğundan burada gerçekleştirilecek çalışma Avrupa’da yaşayan azınlıklar ile göçmen kökenli grupların geleceğini direkt olarak etkileyecektir. Ayrıca ABTTF, Avrupa’da yaşayan azınlıklar ile Avrupa Parlamentosu arasında resmi bir diyalog ilan eden Avrupa Diyalog Forumu’nun da üyesidir. Böylelikle iki temelde ABTTF, Avrupa Birliği düzeyinde temel haklar ve azınlık hakları alanında gerçekleştirilen faaliyetlere iştirak etmektedir. 16. Dönem ABTTF Yönetim Kurulu, çalışmalarına hız vermeden devam etmektedir. Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN), ırkçılık konusunda Durban Gözden Geçirme Konferansı, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi II. Olağan Oturumu, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Tamamlayıcı İnsani Boyut Toplantısı ve şimdi de Temel Haklar Platformu toplantısı… ABTTF, söz vermiş olduğu üzere genç ve dinamik yönetim anlayışı ile çalışmaktadır” açıklamasında bulundu.
GALERİ