ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa Diyalog Forumu, Brüksel’de ilk toplantısını gerçekleştiriyor

16.03.2009
18 Mart 2009 tarihinde Avrupa Diyalog Forumu, ilk kurucu toplantısını Belçika’nın Brüksel kentinde Avrupa Parlamentosu’nda gerçekleştirecek. Avrupa’da yaşayan azınlıklar ile Avrupa Parlamentosu arasında resmi bir diyalog ilan eden Forum’un ilk toplantısında resmi kurallar oluşturularak özel çalışma alanları belirlenecek. Toplantının gündeminde bulunan konulardan birini de Haziran 2009’da gerçekleştirilecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinde azınlıklar ile ilgili konu ve sorunların nasıl bir rol oynayacağı ile azınlık temsilcilerinin “azınlık dostu politikacıları” nasıl destekleyebileceği soruları oluşturuyor.

Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) ve Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar Grubu üyelerinin oluşturduğu Avrupa Diyalog Forumu, kurucu deklarasyonda ilan edildiği üzere yılda iki kez toplanacak. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Başkan Halit Habipoğlu’nun 24 Mayıs 2008 tarihinde Macaristan’ın Pecs kentinde gerçekleştirilen FUEN Kongresi’nde Meclis üyeleri arasında yapılan seçimlerde Avrupa Diyalog Forumu üyesi olarak seçilmesi ile Forum’a üye olmuştur. Böylelikle ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını direkt olarak Avrupa Parlamentosu gündemine taşımayı ve Azınlık’ın sorunlarına Avrupa Birliği zemininde çözüm aramayı hedefliyor.

Forum, Avrupa’da yaşayan azınlıklar ile siyasetçiler arasında köprü işlevi görecek

24 Nisan 2008 tarihinde Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Grubu, Avrupa Azınlıkları Federal Birliği (FUEN) ile Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN), Fransa’nın Strazburg kentinde bir araya gelerek Avrupa Diyalog Forumu’nu oluşturdular. Resmi adı Geleneksel Ulusal Azınlıklar, Anayasal Bölgeler ve Bölgesel Diller Avrupa Diyalog Forumu olan Forum, otokton, ulusal azınlıklar ile bölgesel ya da azınlık dili konuşan kişilerin temsilcilerini düzenli bir şekilde biraraya gelerek politika ile Avrupa azınlıkları arasında kurumsal bir çerçeve oluşturmayı amaçlıyor.

Mevcut güçlüklerin, sorunların ve uzun dönemli stratejilerin tartışılacağı Forum’a üye kişiler yalnızca sorunları tartışmak yerine çözüm odaklı çalışarak Avrupa’da azınlıklar alanında mevcut boşlukları doldurmayı hedef ediniyor. FUEN Başkanı Hans Heinrich Hansen, “Bizim için önemli olan Diyalog Forumu, yalnızca tartışmaların gerçekleştirildiği diğer bir forum olmayacak. Bizler, Geleneksel Azınlıklar Grubu ile sonuçlar ve azınlıklar alanında henüz gerçekleştirilmemiş çalışmaları yapmak isteriz” açıklamasında bulundu. Hansen, “Bizler, Avrupa’daki azınlıklar, endişelerimizi ve sorunlarımızı direkt olarak siyasetçiler aktarma şansını bulamıyoruz. Avrupa’daki azınlıklar ile Brüksel’deki karar alıcılar arasında iletişim konusunda halen bir boşluk var. Avrupa Diyalog Forumu, bu boşluğun giderilmesine yardımcı olacaktır” dedi.
GALERİ