ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

İskeçe Türk Birliği’nin dilekçesi

17.03.2003
Gümülcine'de yayinlanan Hronos (asiri sag egilimli, 3000 tirajli) gazetesinin 17 Mart 2003 tarihli nüshasinin yorumlar sütununda yer alan bir yazinin çevirisi.

Iskeçe Türk Birligi, bir süre önce Yargitay'a dernegin adinin yasallastirilmasi talebiyle bir dilekçe sunmustu.

Sözkonusu dilekçede, dernegin kesinlikle Yunan dostu oldugundan ve bunun göstergesi olarak da Iskeçe Birlik binasinin Bulgar isgali döneminde hava savunma kuvvetlerinin karargahi olarak Yunan devletinin hizmetine verildiginden söz ediliyordu.

Ayrica, Iskeçe Valisi'nin sözkonusu Birligin faaliyetlerini yasakladigi dönemde, valilerin, karanlik örgütlerin kuklalari olduguna, oysa simdiki valilerin, diger yerel yöneticilerle birlikte çok iyi olduklarina ve hatta, birligin eglencelerine dahi katildiklarina yer veriliyordu.

Ancak, dilekçede bu derneklerin Yunan aleyhtari propagandalarin yuvasi oldugundan hiç mi hiç söz edilmiyor. Bilindigi gibi, Gümülcine'deki benzer dernegin (Gümülcine Türk Gençler Birligi kastediliyor) de tabelalari sökülmüstü. Fakat giris kapisinin sag ve solundaki bu tabelalarin yerine ne yenileri takildi, ne de yerleri boyandi. Tabelalarin bir gün yeniden yerlerine takilacaklarindan o kadar eminler ki.

Ayrica ne sözkonusu dernegin içinde, ne de bürolarinda Yunanistan'a ve Yunanliliga ait en ufak bir ize rastlanmiyor. Öte yandan Türk hilali, Kemal'in (Atatürk) büstü ve O'nun "Ne mutlu Türk'üm diyene" sözünün yer aldigi tabelalar ile bagimsiz Bati Trakya bayragi bulunuyor. Anlasilan o ki, Türkler (Bati) Trakya'ya geldikleri zaman bu bayragi dalgalandiracaklar.

Ancak bu dernegin kapatilmasina iliskin hukuksal bir sorun var. Söyle ki: Nasil oluyor da Trakya Bidayet Mahkemesi ile Yargitay, Iskeçe Valisi'nin karariyla kapatilmis olan bir dernekle mesgul olabiliyorlar?

Peki ama nasil oluyor da, ülkenin en üst mahkemelerince kapatilmis ve aslinda müfessih olmasi gereken bir dernek var addediliyor ve müslüman gençler birligi olmaktan baska herseye benzeyen bu birligin faaliyet göstermesine izin verilebiliyor?