ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

BM Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Batı Trakya’da

22.09.2008
8-16 Eylül tarihleri arasında Yunanistan’a resmi ziyarette bulunan Birleşmiş Milletler Azınlıklar Bağımsız Uzmanı Gay McDougall, 15 Eylül 2008 tarihinde İskeçe ve Gümülcine’de Batı Trakya Türk Azınlığı temsilcileri ile biraraya geldi. Atina, Selanik, Trakya ve Florina’yı ziyaret eden McDougall, Yunanistan’daki azınlıklar konusunda hazırlayacağı raporu Mart 2009 tarihinde İnsan Hakları Konseyi’ne iletecek. Yunanistan’da yaşayan etnik Makedon azınlığın yoğun olarak yaşadığı Florina bölgesine ziyareti nedeni ile Atina çevresi tarafından ziyareti tartışılan McDougall, ülkeden ayrılmadan önce gerçekleştirdiği basın toplantısında resmi gezisinin sonuçları ile ilgili bilgi vermekten kaçındı.

Azınlık, sorunlarını dile getirdi

13 Eylül 2008 tarihinde Gümülcine’de temaslarda bulunan McDougall ve Danışmanı ve Özel Sekreteri Graham Fox, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ile görüştükten sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği (GTGB) lokalinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısında azınlık temsilcileri ile biraraya geldi. GTGB Başkanı Adnan Selim, Milletvekili Ahmet Hacıosman, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği, Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Batı Trakya Azınlık Eğitim ve Kültür Şirketi temsilcileri ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği Başkanı Ahmet Kara ile görüşen McDougall, Azınlığımızın sorunlarını dinledi.

15 Eylül tarihinde İskeçe’ye giden McDougall ile Fox, Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği tarafından organize edilen program çerçevesinde İskeçe ve Gümülcine seçilmiş müftüleri, Batı Trakya Türk sivil toplum kuruluşları ve azınlık temsilcileri ile biraraya geldi. İskeçe Müftüsü Ahmet Mete’yi ziyaretinin ardından İskeçe Türk Birliği (İTB) yöneticileri, milletvekili Çetin Mandacı ve İskeçe Belediyesi Eşitlik Listesi yetkilileri ile İskeçe Türk Birliği’nde görüşen McDougall, İTB lokalinde gerçekleştirilen yuvarlak masa toplantısına katıldı. Yuvarlak masa toplantısında konuşan İskeçe Türk Birliği Başkanı Ozan Ahmetoğlu, İskeçe PASOK Milletvekili Çetin Mandacı ve Eşitlik Listesi Başkanı Hüseyin Bandak, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut problemleri hakkında bilgi verdiler.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın programına göre McDougall, Cemali Meço, Hasan Kaşif, Mustafa Hamko, Aydın Bostancı, Evren Dede, Sabiha Süleyman, Aynur Haliloğlu, Emine Burucu ile biraraya geldi. Ayrıca McDougall, eski milletvekili İlhan Ahmet ve Belgin Hakkı ile görüştü. Bunun dışında McDougall, Doğu Makedonya ve Trakya Bölge Genel Sekreteri Stamatis’in verdiği akşam yemeğine de iştirak etti.

Rapor, Mart 2009’da BM İnsan Hakları Konseyi’ne sunulacak

McDougall’ın ziyareti ile ilgili açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Birleşmiş Milletler’in Yunanistan’da yaşayan azınlıklar ile ilgilenerek bağımsız bir uzman tarafından hazırlanacak rapordan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Habipoğlu, “Mart 2009 tarihinde Gay McDougall tarafından İnsan Hakları Konseyi’ne iletilecek olan rapor, Batı Trakya Türk Azınlığı açısından büyük bir önem arz etmektedir. Bu çerçevede McDougall’ın Azınlık temsilcileri ile biraraya gelerek Azınlığımızın sorunlarını ilk ağızdan dinlemesi şüphesiz çok etkilidir. Azınlığın uluslararası platformda sesi olmak ABTTF’nin kuruluş amacı olduğundan İnsan Hakları Konseyi’nde yaptığımız çalışmalar meyvesini vermektedir. Batı Trakya’da Azınlığımızın sorunlarının rapora tüm gerçekliği ile yansıtılacağı konusunda inancımız tamdır.“ şeklinde konuştu.
GALERİ