ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

"Pomaklar: Trakya Tarihinin Izlerinde" adli film

28.01.2003
Gümülcine'de yayinlanan Hronos gazetesinin 28 Ocak 2003 tarihli nüshasinda yer alan bir haberin çevirisi.

Yönetmenligini Elena Horti'nin yaptigi "Pomaklar: Trakya Tarihinin Izlerinde" adli filmi 19 Ocak Pazar günü Atina'nin Ilioupoli semtinde gösterime girdi

Hatirlanacagi üzere, anilan film Sorbon Üniversitesi'nde gösterilmis ve begeni kazanmisti. Hatta filmin yapimcisi Bayan Elena Horti'ye doktor ünvani dahi verilmisti.

Bayan Horti filmin gösterime girmesi münasebetiyle yaptigi konusmada, Trakya'nin Türkiye, Bulgaristan ve Yunanistan arasinda üçe bölünerek paylasildigini, Trakya bölgesinin tarih boyunca Yunanlilara ait oldugunu belirtti.

Bayan Horti ayrica, Trakya'nin yerli nüfusunu olusturan "Pomaklar"in, günümüzde Trakya'nin Yunanistan ile Bulgaristan bölümlerinde yasamakta olduklarini kaydetti.

Bayan Horti'nin belirttigine göre, "Pomaklar" büyük bir ihtimalle, eski Helen irki olan Agrianlar'in torunlaridir. Horti ayrica "Pomaklar"in dini mensubiyetlerinin, Bulgaristan ve Türkiye gibi üçüncü ülkeler tarafindan, milli kimliklerinin ortadan kaldirilmasi amaciyla kullanildigini, bu durumun ise, bölgede farkli dinlerin yanyana uyum içinde yasamasi konusunda tehlike yarattigini vurguladi. Filmin konusu "Pomaklar"in günlük yasaminin yansitilmasi olup, bu filmin amaci yakin gelecekte yukarida belirttigimiz türden bir tehlikenin belirmesi halinde, ilgililerin önceden bilgilendirilmesidir.