ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Bati Trakya'daki müslümanlar ve hristiyanlar arasinda birlik-beraberlik havasi

02.06.2003
Dedeagaç'ta yayinlanan I Gnomi (sol egilimli, 2000 tirajli) gazetesinin 2 Haziran 2003 tarihli nüshasinda yer alan bir haberin çevirisi.

Bati Trakya'daki müslümanlar ve hristiyanlar arasinda birlik-beraberlik havasi

Avrupa'daki Trakyalilar Dernekleri Federasyonu'nun, Disisleri Bakanligi ve Yurtdisinda Yasayan Helenler Genel Sekreterligi'nin himayesinde düzenlenledigi ve (Bati) Trakya'nin (tayinli) üç müftüsünün, Gümülcineli Helen Müslümanlari Dernegi'nin ve Disisleri Bakan Yardimcisi Giannis Mangriotis'in katildigi etkinlikler, Türkiye ve Yunanistan arasinda uzlasma dogrultusunda açilmakta olan yeni yollarin bir göstergesiydi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Mangriotis, sözkonusu etkinlikleri çok farkli bir gelisme olarak niteleyerek, bu adimin Bati Trakyali Müslümanlara ve Hristiyanlara agir sorumluluklar yükledigini ancak bunun, Disisleri Bakanligi ve Yurtdisinda Yasayan Helenler Genel Sekreterligi tarafindan himaye edilen "güçlü" ve "açik fikirli" insanlar tarafindan desteklendigini söyledi.

Federasyon Baskan Yardimcisi ve Kültürel Isler Sorumlusu Vangelis Mamalikas da, tüm bu adimlarin, bugünün, yeni bir baslangiç oldugunu gösterdigini, çünkü bundan birkaç yil öncesine kadar böyle bir etkinligin düzenlenmesinin çok zor oldugunu ifade etti.

Gümülcineli Helen Müslümanlar Dernegi Baskani Hüseyin Celil ise, vataninin Trakya oldugunu ve çocuklarinin Yunanca ögrenmelerini çok istedigini belirtti. Hatirlatmak isteriz, Hüseyin Celil, müslüman çocuklarin Yunanca ögrenmeleri girisimini baslatmisti. Hüseyin Celil'in çabalari, Trakyalilar Dernekleri Federasyonu ile Yunan Devleti'nin de yardimlariyla müslüman çocuklar için ilk Yunanca kursunun bir yil önce faaliyete geçmesiyle basariya ulasmis oldu.

Önyargi ve süphelerin ortadan kalkmasi dogrultusunda yeni yollar açilmasi bakimindan faydali olan bu etkinlikler, ilk defa Hristiyan ve Müslüman Trakyalilari biraraya getirmis oldu.

Baskanligini Hüseyin Celil'in yaptigi Gümülcineli Helen Müslümanlar Dernegi'nin 150 üyesi var. Anilan dernek, 1987 yilinda kurulmus olan Federasyon'un bu yil düzenledigi etkinliklere de katildi. 75.000 Trakyali göçmenin temsil edildigi Federasyon'a üye derneklerin sayisi ise 45.

(Bati) Trakya'nin üç (tayinli) müftüsü de Almanya'da düzenlenen bu etkinlige katilmis olmaktan çok memnundular. Iskeçe Müftüsü Mamentonia (metinde aynen, Sinikoglu kastediliyor), Dimetoka Müftüsü Damatoglu ve Gümülcine Müftüsü Cemali, etkinligi düzenleyenleri kutlayarak hristiyan ve müslüman (Bati) Trakyalilar arasindaki isbirligine katkida bulunmaktan onur duyduklarini ifade ettiler.

Bu arada hatirlatmak isteriz ki, Disisleri Bakanligi ve özellikle de Bakan Yardimcisi Mangriotis, bu yil Trakyalilar, Pontuslular ve Giritliler Federasyonlarinin düzenledikleri üç festivali destekledi. Bunun yanisira daha küçük çaptaki bazi derneklerin etkinlikleri de takviye edildi.

Avrupa'da Yasayan Trakyalilar Dernekleri Federasyonu'nun bu yilki etkinlikleri oldukça zengindi. Bu yilki etkinlikler çerçevesinde sanatçi Petros Gaitanos'un da katildigi konserlerin yanisira, Balkan ülkelerinden gelen halkoyunlari ekiplerinin gösterileri ve Trakyali sanatçilarin resim ve fotograflarinin yer aldigi sergiler düzenlendi.

Disisleri Bakan Yardimcisi Mangriotis, 2003 yili etkinliklerinin önemini vurgulayarak, Trakya'nin tarihine degindi ve bölgenin halklarin kültür ve dinlerinin kesisme noktasi oldugunu ifade etti. Bakan Yardimcisi ayrica, "Biz, Trakya'nin tüm komsulariyla yani Türkiye ve Bulgaristan'la köprüler kurmak istiyoruz. Hep birlikte çalisarak yeni bir dönem baslatiyoruz. Gelin el ele verip, bu geceyi firsatlarla dolu bir gelecege ithaf edelim" dedi.

Sözkonusu toplantiya, Yunanistan'dan Evros milletvekilleri Nikolaidis ile Limberakidis, Evros Valisi Nikos Zambounidis, Dedeagaç Belediye Baskani G.Aleksandridis, Nea Vissa Belediye Baskani Ev.Maraslis, Trigono Belediye Baskani P.Goutkidis ile "Yunanistan'da hem kilise, hem de camiler için kafi yer bulundugunu" belirten Stuttgart Baskonsolosu D.Moshopoulos, Giritliler Federasyonu I.Epitropakis, Pontuslular Federasyonu Baskan Yardimcisi D. Papadopoulos da hazir bulundular.