ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Avrupa'daki Trakyalilar Dernekleri Federasyonu'ndan dayanisma mesajlari

03.06.2003
Gümülcine'de yayinlanan Paratiritis (hükümet yanlisi, 3000 tirajli) gazetesinin 3 Haziran 2003 tarihli nüshasinda S.S. (Stamatis Sakelion) imzasiyla yer alan bir haberin çevirisi

Avrupa'daki Trakyalilar Dernekleri Federasyonu'ndan dayanisma mesajlari

Avrupa'da Yasayan Trakyalilar Dernekleri Federasyonu'nun Stuttgart'ta düzenlenen etkinlikleri çerçevesinde, 10-15 Agustos tarihlerinde Dedeagaç'ta yapilmasi öngörülen Dünya Trakyalilar Kongresine iliskin önemli konular görüsüldü.

Dedeagaç Metropoliti Anthimios, Kongreye sadece Trakyali Helen Ortodokslarin katilmasini teklif etti.

Ancak bu talep organizasyon komitesi tarafindan reddedildi.

Toplantida hazir bulunan Disisleri Bakan Yardimcisi Giannis Mangriotis de konuya iliskin olarak, "Organizasyon komitesi Kongrenin çok dinli ve çok kültürlü olmasina karar vermistir" dedi. Mangriotis ayrica komisyonun karari dogrultusunda Kongrenin "Trakya: Halklarin, Kültürlerin ve Dinlerin Kesistigi Nokta" adi altinda düzenlenecegini vurguladi.

Avrupa'daki Trakyalilar Dernekleri Federasyonu Baskani Hristos Kouroudis ise, Dimetoka, Gümülcine ve Iskeçe (tayinli) müftülerinin de etkinlige katilmis olduklarini belirterek, "(Bati) Trakya'daki müslüman azinlikla da diyalog halindeyiz. Öte yandan, kilisenin sadece katilimini is tiyoruz, hakimiyet kurmasini degil" dedi.

Federasyon Baskan Yardimcisi Vangelis Mamalingas'in açiklamalarindan diasporadaki Trakyalilardan yeni mesajlar geldigi anlasiliyor. Nürnberg'deki Trakyalilar'in yönetim kurulu seçimlerinde 200 Trakyali müslüman vatandas oy kullanmis. Bu arada Nürnberg'de Alman devletinden alinan kredilerle açilan Yunanca kurslarina 40 müslüman ögrenci katiliyormus.

Bunun yanisira "Club Gümülcine"nin Baskani da 15 müslüman çocugun Yunanca kurslarina katildiklarini ifade etti. Baskan ayrica, "Son yillarda (Bati) Trakya'da çok olumlu gelismeler yasaniyor" dedi.

Avrupa'da yasayan 75.000 Trakyali'nin, 17.000'i azinlik mensubu olup, bu kisiler özellikle Almanya, Hollanda ve Belçika'da ikamet ediyorlar.

Sözkonusu etkinlikte Evros milletvekilleri Limberakidis ve Nikolaidis, Evros Valisi Nikos Zambunidis ile Dedeagaç Belediye Baskani Aleksandridis de hazir bulundular.

Evet, yurdisinda yasayan Trakyalilar tarafindan umut verici çalismalar yapiliyor. Elbette bu yöndeki faaliyetler hristiyanlar ve müslümanlar arasindaki dayanismayi da güçlendirmektedir.