ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Uzay ve havacilik sanayi test,dızayn ve imalat Fuarı

06.05.2008
TEKNOLOJI-UZAY VE HAVACILIK SANAYI TEST,
DIZAYN VE IMALAT FUARI

Teoman Ismail
Ucak Yüksek Mühendisi
teomanismail@yahoo.de

Degerli Bati Trakyalilar,


15-17 nisan 2008 tarihlerinde Almanya`nin Münih kentinde havacilik ve uzay sektörüne iliskin test etme, dizayn ve imalat fuari düzenlenmis olup, fuara bu alanda kullanilan cesitli cihazlar, ekipmanlar, hardware, software, tasarim, kalite kontrol ve imalata iliskin ücyüzün üzerinde cesitli firmalar katilmistir.

Fuarin girisinde ucak motorlarinin test edildigi ünitelerden biri sergilenmistir. Fot.1’de maketi görülen test ünitelerinde ucak motorlarinin cesitli dinamik, akustik ve performans simulasyonlari ve testleri yapilmaktadir. Ucak motoru tasarimcilari ve imalatcilarinin motorun prototipini imal etmeden önce motorun tasariminda var olabilecek hatalari önceden tespit etmek ve ayni zamanda daha az sesli ve daha düsük yakit sarfiyatli fakat daha güclü kisacasi daha yüksek performans degerlerine sahip olan ucak motorlarini imal edebilmek icin butür test ünitelerine ihtiyaclari vardir.


Fot.1- Ucak motoru test ünitesi görülmektedir


Fot.2’de de havacilik sektöründe kullanilan cesitli radar ve elektronik cihazlari ve onlara giden sinyaleri test etmek icin kullanilan test üniteleri görülmektedir.


Fot.2-Radar, elektronik cihazlar ve sinyalerini test etme üniteleri


Fuarda cesitli teknik-analitik laboratuvarlarda, elektronik, tip, biotip, plastik vs. gibi sektörlerde cesitli malzeme ve objeleri incelemek icin kullanilan degisik optik test cihazlari sergilnmistir. Fot.3’te görülen cihazlar siniflarinin en gelistirilmis olanlarindan olup objeleri 20 katina kadar büyütebilmektedir. LED aydinlatmali olup, kullanimda mükemmel optik performans sagliyarak ayrica gözü ve basi yormazlar. Sahsen metal parcalarinda catlak, tahribat vs. olup olmadigini test ettigim cihazlardan bazilarinda gözbebeginin koordinatlarina göre cihazin alt kisminda yer alan metal parcalarinin konumlarinin metal parcalarin diger kisimlarinida görebilmek icin degistigini gözlemledim (böylelikle zeminde yer alan objelerin konumlari, objeler döndürülmeden veya hareket ettirilmeden cihazin optik özelligine, ayarlamasina ve gözbebeginin koordinatlarina göre otomatik olarak degismektedir).

Fot.3- Cesitli optik test cihazlari görülmektadir

Öte yandan fuarda degisik bir ürün olarak ucan kamerada sergilenmistir. Fot. 4’te görülen dört pervaneli helikopter benzeri dikine kalkip inebilen (VTOL) hava aracina monte edilen kamera helikopter ile birlikte uzaktan kumanda edilmekte olup havada 20 dakika kalabilmektedir.Butür ucan kameralari daha ziyade emniyet ve itfaye görevlilei, fotografci, gazeteci, emlakcilar vs. kullanmaktadirlar.


Fot.4-Hava aracina bagli ucan kamara


Fuarda yer alan ilginc araclardan biride Dünyaca ünlü Alman Kuka robot fabrikasina ait ‘Kuka Omnimove’ aracidir. Aslinda hareket eden bir platform olan aracin en önemli özelliklerinden biri her yöne tekerlekleini saga sola döndürmeden gidebilmesidir. Yani ileri geri, saga sola kisacasi her yöne direksiyonsuz ve tekerlekleri döndürmeden tekerleklerin icindeki özel tertibatlar ile gidebilmektedir. Fot.5’te görülen arac gerek platform olarak yük tasimak gerekse lift-kaldirma sistemleri olarak özellikle ucaklarin alt kisimlarina ve manevra kabiliyeti kisitli olan bölgelere, fabrikalara vs. hizmet vermek icin kullanilmaktadir. Arac ayrica uzaktan kumanda edilmektedir.


Fot.5- Kuka Omnimove araci görülmektedir


Fuarda ayrica optik ölcüm cihazlari, geriye dönük mühendislik hizmetleri, prototip imalati, tasarim, metallerde mukavemet, yorulma testleri vs. gibi konularinin disinda ’uzay sektörü icin optik-elektronik komponentlerin degerlendirilmesi, hybrid yapilarin statik ve yorulma testleri’ vs. gibi cesitli alanlarda konferanslarda verilmistir.

Bir sonraki yazi dizisinde görüsmek üzere.

Sevgi ve saygilarimla,



Teoman Ismail


Not : Teknoloji adi altinda yayinlanan tüm yazili ve fotografli yayinlar yazarin yazili izni alinmadan hicbir sekilde
cogaltilamaz ve yayinlanamaz