ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Internet politika dergisi ’’Global Politician’’daki makalede ABTTF referans gösterildi

26.03.2008
ABD’deki önemli internet politika dergilerinden ’’Global Politician’’da yayımlanan makalesinde Bruce Fein, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik ayrımcılıkları gündeme getirdi. ABTTF’yi referans gösteren Fein, Yunanistan’ı eleştirerek Batı Trakya’da ciddi insan hakları ihlallerinin hala devam ettiği yorumunda bulundu.

Özellikle Türkiye ile Yunanistan’ı karşılaştıran Fein, Avrupa Birliği ve ABD’nin Türkiye’deki insan hakları konusunda hassas davrandıklarını ancak Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik insan hakları ihlallerini görmezden geldiklerini belirtti. Makalesinde Fein, dünyadaki insan hakları uygulamalarının uluslararası kabul edilmiş standartlara uygunluğunu izleyen ABD Helsinki Komisyonu’nun Batı Trakya Türk Azınlığı’na karşı Yunanistan’ın yıllardır uyguladığı siyasi, sosyal ve kültürel ayrımcılığı da bir an önce incelemesi gerektiğinin altını çizdi. Fein ayrıca, Batı Trakya’da yaşayan Türklerin ekonomik hayattan da kasıtlı olarak dışlandığı, bu sebeple Batı Trakya bölgesinin ekonomik geri kalmışlığa maruz bırakıldığını ifade etti.

Uluslararası yükümlülükler yerine getirilmiyor

Fein’in makalesinde, Yunanistan’ın Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) sözleşmelerine ve diğer uluslararası antlaşmalara aykırı hareket ederek Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik ulusal ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmediğinin altı çizildi. ABTTF’nin çalışmalarına da yer veren Fein, ABTTF’nin özellikle 19. madde konusunu Avrupa gündemine taşıdığını belirterek 46.000 Batı Trakyalı Türk’ünün Yunanistan vatandaşlığından çıkarılmasını açık bir ırkçılık olarak değerlendirdi.

Bruce Fein’in makalesiyle ilgili bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da ABTTF’nin yürüttüğü çalışmaların sadece Avrupa’da değil Amerika’da da ses getirdiğini belirterek bütün dünyanın gördüğü Batı Trakya’daki insan hakları ihlallerini Yunanistan’ın da görmesi gerektiğini belirtti. Habipoğlu, “Görüldüğü üzere Amerikalı yazarlar da Batı Trakya’daki insan hakları ihlallerini gündeme getiriyorlar. Batı Trakya sorunu artık dünya ölçeğinde gündeme geliyor. Ülkemiz Yunanistan da bu durumun bir an önce farkına varmalı ve Batı Trakya’daki insan hakları ihlallerinin ortadan kaldırılması için gerekli adımları atmaktan korkmamalıdır” dedi.


Bruce Fein’in Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili ’’Global Politician’’da yayımlanan makalesine burdan ulaşılabiliyor.
GALERİ