ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 20. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Cenevre’de panel düzenliyor

10.03.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Birleşmiş Milletler ECOSOC üyesi olmasının ardından ilk önemli etkinliğini Mart ayında Cenevre’de düzenliyor. ABTTF’nin 20. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin Cenevre’de düzenlenecek 7. Oturumu kapsamında organize edilecek panelde azınlık hakları ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nın durumu gündeme getirilecek.

ABTTF tarafından organize edilecek panel için gerekli girişimlerin yapıldığı ve Birleşmiş Milletler’in organizasyonun düzenlenmesi için resmi onayı verdiği açıklandı. Buna göre kesin tarihi belli oldu. Panel 13 Mart tarihinde Birleşmiş Milletler’in Cenevre’deki merkezinde düzenlenecek. Panele konuşmacı olarak Batı Trakya’dan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Eski Başkan Yardımcılarından Pervin Hayrullah ve İskeceden Avukat Sinan Kavaz katılacak. Panelin oturum başkanlığını Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) Başkanı Hans Heinrich Hansen yapacaktır. Panelde insan haklarının korunması ve geliştirilmesi çerçevesinde Batı Trakya’daki ihlaller katılımcılara aktarılacak. Özellikle 19. madde konusunda yaşanan sıkıntılar ilk kez geniş ölçekli bir platformda dünya çapından gelecek olan katılımcılara anlatılacak.

Batı Trakya sorunu artık Birleşmiş Milletler gündemine taşınacak

Batı Trakya’da yaşanan sorunların bu şekilde geniş bir kapsamla ilk kez Birleşmiş Milletler gündemine taşınacağı bildirilirken etkinliğin önemine dikkat çekiliyor. Dünya’daki 202 ülkenin üye olduğu Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne, üye ülkelerin diplomatik temsilcilerinin yanı sıra ECOSOC üyesi 2000’in üzerindeki sivil toplum kuruluşunun temsilcileri de katılıyor.

Panelin düzenleneceğinin belli olmasının ardından bir açıklama yapan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da Batı Trakya sorununun ilk kez dünya ölçeğinde geniş ve ciddi bir kitleye aktarılacağını belirtti. ABTTF’nin bu panelle ilgili çalışmalarını uzun zamandan bu yana yürüttüğünü belirten Habipoğlu ilk aşamada belirledikleri hedeflerine ulaştıklarını ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı Birleşmiş Milletler gündemine etkin bir şekilde taşıdıklarını söyledi. Habipoğlu “düzenleyeceğimiz bu panelle Batı Trakya sorunu artık Birleşmiş Milletler gündemine de ciddi bir şekilde taşınmış olacak. Birleşmiş Milletler’e üye ülkeler ve sivil toplum kuruluşları Batı Trakya’daki insan hakları ihlallerini gündemlerine alacak ve sorunlarımızın çözümü hususunda önemli bir adım atılmış olacak” şeklinde görüşlerini ifade etti.