ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 20. kuruluş yılı etkinlikleri: Avrupa Parlamentosu'nda Batı Trakya paneli

07.03.2008
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) 20. kuruluş yılı etkinlikleri çerçevesinde Avrupa Parlamentosu nezdinde uzun zamandan bu yana yürüttüğü lobi faaliyetlerini en üst seviyeye taşıyarak Parlamento’da panel düzenliyor. 17 Nisan’da Avrupa Parlamentosu binasında gerçekleştirilecek panele önemli isimlerin katılacağı bildirildi. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının ilk kez bu kadar üst düzey bir platformda gündeme taşınacağı ve Avrupa Parlamentosu’nun panelin düzenlenmesi konusunda resmi onayı verdiği açıklandı.

ABTTF ile birlikte Avrupa Parlamentosu’nda temsil edilen siyasi partilerden Avrupa Hür İttifakı (EFA), Avrupa Halkları Federal Birliği (FUEN) ve Yunanistan’daki Makedon Azınlığın partisi Rainbow’un ortaklığında düzenlenecek panelin Avrupa Parlamentosu nezdinde Yunanistan’daki azınlık sorunlarının gündeme getirileceği en önemli etkinlik olduğu şeklinde yorumlar yapıldı. Panele konuşmacı olarak Batı Trakya Türk Azınlığı ve Yunanistan’daki azınlıklar konusunda uzman akademisyenlerin ve bu konularla ilgili Avrupa çapında çalışmalar yürüten önemli siyasilerin katılacağı açıklandı.

Batı Trakya Türk Azınlığı Avrupa Parlamentosu gündeminde en üst sıralarda

Avrupa Parlamentosu’nun bünyesinde Batı Trakya Türk Azınlığı ile ilgili bir panelin düzenlenmesine onay vermesi önemli bir gelişme olarak nitelendirilirken Yunanistan’daki azınlık sorunlarının Avrupa platformlarında bu derece üst seviyede gündeme getirilecek olmasının anlamına da işaret edildi.

Avrupa Parlamentosu’nun Yunanistan’da son dönemde azınlıklar aleyhine yaşanan anti-demokratik gelişmelerden rahatsız olduğunu belirten kaynaklar Yunanistan’daki azınlıkları temsil eden kuruluşların sorunları Avrupa Parlamentosu gündemine taşımasına onay verilmesinin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Avrupa Parlamentosu gündeminde en üst sıralarda olduğuna yönelik bir kanıt oluşturduğuna dikkat çektiler. Panelin önemine dikkat çeken Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da ABTTF’nin yıllardır yürüttüğü kararlı lobi çalışmalarının sonuçlarını aldıklarını belirtti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsil eden sivil toplum kuruluşlarının demokrasi çerçevesinde hak ve özgürlükler için mücadele eden kurumlar olduğunu Avrupa’nın da gördüğünü söyleyen Habipoğlu “bu sebeple Avrupa Parlamentosu bizlere olumlu yaklaşıyor ve sorunlarımızı Parlamento’da gündeme taşımamızdan memnun oluyorlar. Yunanistan’da derneklerimiz kapatılırken Avrupa Birliği bizleri en üst seviyelerde kabul ediyor. Yunanistan da bunları artık görmeli ve mevcut politikalarından vazgeçmeli” dedi. Panele üst düzey ve geniş bir katılım olması beklenirken bir çok Avrupa Parlamentosu üyesi parlamenterin de Yunanistan’daki azınlık sorunlarıyla daha yakından ilgilenmeye başlayabileceği şeklinde de yorumlar yapıldı.
GALERİ