ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 OCAK OLAYLARININ 20. YILDÖNÜMÜ

28.01.2008
Batı Trakya’da 29 Ocak 1988’de meydana gelen olayların bu yıl 20. yıldönümü kutlanıyor. 1988’de Batı Trakya’da dayanılmaz hale gelen siyasi ve sosyal baskıların sonucu olarak Batı Trakya Türkleri 29 Ocak günü bir yürüyüş düzenlemiş ve yürüyüş polisin müdahalesiyle olaylara dönüşmüştü. Olaylarda çok sayıda Batı Trakyalı Türk yaralanmış ve Gümülcine’de Türklere ait ev ve işyerlerine saldırılar düzenlenmişti. O tarihten sonra Batı Trakya Türk Azınlığı için „Milli Direniş Günü“ haline gelen 29 Ocak her yıl düzenlenen etkinliklerle anılıyor. Bu yılki anma etkinlikleri ise 29 Ocak olaylarının 20. yıldönümü olması dolayısıyla ayrı bir önem taşıyor. Yunanistan’da Batı Trakya’da, Türkiye’de ve Avrupa’da Batı Trakya Türk kurumları çeşitli etkinlikler düzenleyerek 29 Ocak olaylarının 20. yıldönümünü anıyorlar. 29 Ocak Milli Direniş Günü sebebiyle düzenlenen etkinliklerde Batı Trakya Türkleri bir araya gelerek baskı ve yıldırma politikalarına karşı gösterdikleri en güçlü tepkiyi tekrar dile getiriyorlar.

29 Ocak olayları demokratik mücadelenin dönüm noktasıdır

29 Ocak olaylarının 20. yıldönümü dolayısıyla ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu da ABTTF adına bir açıklama yaparak Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak Milli Direniş Günü’nü andı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Lozan Antlaşması ile Yunanistan’a bırakıldığı 1923’ten bu yana her zaman demokrasi inancına sıkı sıkıya bağlı bir şekilde mücadele yürüttüğünü ve hiç bir zaman illegal bir yola sapmadığını özellikle belirten Habipoğlu buna rağmen Batı Trakya Türk Azınlığı üzerinde artan siyasi baskılara tepki vermek amacıyla demokratik bir yürüyüş yapılmak istenince olayların meydana geldiğini hatırlattı.

ABTTF Başkanı Habipoğlu 29 Ocak tarihinin Batı Trakya Türk Azınlığı için ebediyen bir „Milli Direniş Günü“ olacağını belirterek „Batı Trakya Türkleri 29 Ocak 1988’de baskılara dur demişler ve demokratik tepkilerini bütün dünyaya duyurmuşlardır. Yunanistan’da azınlık olarak maruz kaldığımız baskıların, haksızlıkların had safhaya ulaştığı bir dönemde hiç bir şekilde illegal yollara sapmadan göstermiş olduğumuz haklı tepki müdahaleyle karşılaşmış, insanlarımız yaralanmış, evlerine, dükkanlarına saldırılar düzenlenmiştir. 29 Ocak bu sebeple biz Batı Trakya Türkleri için bir direniş günü olma özelliğini taşımaktadır“ şeklinde konuştu. 29 Ocak 1988 tarihinin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın demokratik mücadelesi için de bir dönüm noktası olduğunu belirten Habipoğlu „29 Ocak tarihinde mücadelemize zor kullanılarak müdahale edilmesi bizleri asla yıldırmamıştır. 29 Ocak olaylarındaki yaralanmalar, saldırılar bizlerin şiddete başvurmak yerine demokrasiye olan inancını daha da güçlendirmiş, Batı Trakya Türkleri o tarihten sonra da eşi benzeri görülmemiş bir demokratik mücadelenin örneğini sergilemişlerdir. Parlamentolarda, her türlü yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda yürütülen bu mücadele bugün de devam etmektedir ve gelecekte de kararlılıkla devam edecektir“ şeklinde mesajını tamamladı.

GALERİ