ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Άρχισε η Λειτουργία του Αγωγού Φυσικού Αερίου Τουρκίας Ελλάδας.

19.11.2007
Στα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου πήρανε μέρος εκτός του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, της Τουρκίας Ρετζέπ Τάγιπ Ερδογάν και του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεβ, πάρα πολλοί γραφειοκράτες και υπουργοί από Ιταλία, Αμερική και από χώρες συμφερόντων.

Στις ομιλίες των πρωθυπουργών τονίστηκε ιδιαίτερα η μεγάλη σημασία του αγωγού φυσικού αερίου για την οικονομία και την σταθερότητα της περιοχής. Ο τούρκος πρωθυπουργός Ερδογάν επισημαίνοντας την αύξηση των οικονομικών, εμπορικών, ενεργειακών μεταφορικών και άλλων διάφορων συνεργασιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, είπε ότι αυτό θέτει και τα απαραίτητα θεμέλια για την μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών σε διάφορες άλλες μελέτες. Παράλληλα ο έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι ο αγωγός θα συντελέσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην σταθερότητα της περιοχής.

Η Τουρκία θα τροφοδοτεί για τα επόμενα 15 χρόνια την Ελλάδα με Φυσικό Αέριο

Ο αγωγός φυσικού αερίου που εδραιώνεται σαν η μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θεμελιώθηκε πριν από δύο χρόνια. Η έναρξη του αγωγού αν και αναβλήθηκε τρεις φορές λόγο των εκλογών στις δύο χώρες, άρχισε να λειτουργεί τελικά υπό την αιγίδα της αλυσίδας φυσικού αερίου νοτίου Ευρώπης. Η μελέτη που αποτελείται από τρία στάδια μετά την τελειοποίηση της θα παρέχει για τα επόμενα 15 χρόνια, τον πρώτο χρόνο 250 εκατομμύρια, τον δεύτερο χρόνο 500 εκατομμύρια και από τον τρίτο χρόνο 750 εκατομμύρια κυβικό μέτρο φυσικό αέριο στην Ελλάδα. Η συνέχεια της μελέτης θα αποτελέσει την κατασκευή του αγωγού μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, όπου θα τροφοδοτούνται οι χώρες με φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν. Ο πρόεδρος της ΕΟΤΔΘ Χαλίτ Χαμπίπογλου επισήμανε στην ακόλουθη δήλωση του την σημασία του αγωγού είπε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου θα συντελέσει στην αύξηση της οικονομίας της περιοχής και στην οικονομική ευημερία της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Παράλληλα όμως θα γεφυρώσει και την φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Εμείς σαν μειονότητα προσπαθούμε χρόνια να γεφυρώσουμε την φιλία μεταξύ των δύο χωρών. Τέτοιες μελέτες που αποσκοπούνε αυτόν τον σκοπό μας ευχαριστούνε ιδιαίτερα.