ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’da orman yangınları devam ediyor

28.08.2007
Yunanistan’ın Mora Yarımadası’yla Eğriboz adasında 6 günden bu yana devam eden orman yangınları hala kontrol altına alınamıyor. Şu ana kadar 64 kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin de evsiz kalmasına yol açan yangınlar ülkede ulusal yas ilen edilmesine yol açtı. Yangınlarda yüzlerce köyün büyük hasar gördüğü ve binlerce küçükbaş ve büyükbaş hayvanın da telef olduğu bildiriliyor.

Cepheleri yer yer 60 km.yi bulan yangınları kontrol altına alma çalışmaları sürerken şu ana kadar sadece Eğriboz Adası’nda 1 milyon dönüm ormanlık alanın kül olduğu, 110 köyün haritadan silinecek kadar büyük hasar gördüğü bildirildi. Orman yangınlarının Yunanistan ekonomisine ise şu ana kadar 4 milyar Euro’nun üzerinde zarar verdiği belirtildi.

Sabotaj ihtimali üzerinde duruluyor

Yetkililer son 24 saat içerisinde 56 yeni yangın çıktığı bilgisini verirken, Mora Yarımadası ve Eğriboz Adası’nda 23 tehlikeli yangın cephesiyle mücadele edildiğini belirttiler. Yangınların bir çok farklı noktada aynı anda çıkması sabotaj ihtimalini güçlendirirken şu ana kadar 7 kişinin yangınlarla ilgili göz altına alındığı açıklandı. Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis de yaptığı açıklamada yangınların çıkış merkezleri, birbirleriyle olan mesafeleri ve zaman aralıkları göz önünde bulundurulduğunda kundaklama ihtimali üzerinde durulduğunu kaydetti.

Ülkemizin başı sağolsun

Yangın felaketlerinin devam etmesi üzerine Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu da bir açıklama yaptı. Yangın felaketlerinin Yunanistan’a büyük bir zarar verdiğini ifade eden Habipoğlu “ülkemizin bütün vatandaşları bu felaketten maddi ve manevi olarak etkilenmektedir” dedi. Yangında hayatını kaybeden vatandaşlara başsağlığı dilediğini belirten ABTTF Başkanı “maddi ve manevi zarara uğrayan herkese de sabırlar diliyorum” şeklinde konuştu. Habipoğlu “bu felaket ülkemiz Yunanistan vatandaşlarının dil, din, ırk, kültür ayrımı gözetmeksizin biraraya gelmesi ve dayanışma içinde olması gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Bu felaket ülkemize hem maddi hem manevi büyük zararlar vermektedir. Ülkemizin bu trajedinin altından kalkması için bütün vatandaşlar olarak elele vermeli ve yangında zarar gören, evlerini, topraklarını kaybeden insanlarımıza yardım etmeliyiz. Bu şekilde dayanışma ve birlik içinde olduğumuzu göstermeliyiz. Ülkemize ve bütün vatandaşlarımıza başsağlığı diliyorum” şeklinde görüşlerini ifade etti. Yangınların henüz kontrol altına alınamaması can ve mal kayıpları konusundaki tedirginlikleri arttırırken, yangın bölgelerinde tehlike altında bulunan yerleşim birimlerinden halkın tahliye işlemlerininde devam ettiği bildirildi.
GALERİ