ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Merhum şair Alirıza Saraçoğlu’nun Batı Trakya Türk edebiyatına katkılarını unutmayalım

22.08.2007
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği yöneticileriyle yapmış olduğu toplantıda, Batı Trakya Türk edebiyatının yurtdışında yaşayan azınlığa daha yakından tanıtılması amacıyla, merhum şair Alirıza Saraçoğlu’nun kitap tanıtımını üstlenmiştir.

Batı Trakya Türk edebiyatının yurtdışında yaşayan azınlık çocuklarına daha yakından tanıtılması gerektiğini belirten ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, „Yunanistan’da on yıllardır dil ve kimlik sorunları yaşıyoruz. Ülkemiz Yunanistan’a ve tüm dünyaya, bizim kendimize özgü bir kimliğimiz, tarihimiz, kültü-rümüz olduğunu göstermenin en iyi yolu edebiyatımıza sahip çıkmaktır. Bu nedenle milli şairimiz Alirıza Saraçoğlu’nu çocuklarımıza tanıtmak bizim için de bir milli görev olmalı. Mehmet Akif Ersoy Anavatan Türkiye için ne ifade ediyorsa, Alirıza Saraçoğlu da bizim için aynı şeyi ifade ediyor“ diye konuştu.

Saraçoğlu’nun kitaplarının tanıtımının yapılması, Almanya ve diğer Avrupa ülkelrindeki Batı Trakya Türk derneklerine dağıtılması gerektiğini ifade eden Gütersloh Derneği Yöneticilerinden Naci İsmail, „ Saraçoğlu yalnızca milli şiirler yazmayıp, çocuklara yönelik çalışmalar da yapmıstır. ‚Yarınlar Sizin Olacak’ adlı çocuk kitabının derneklerimiz tarafından çocuklarımıza tanıtılıp okutulması, milli birliğimiz adına çok önemlidir“ dedi.

Alirıza Saraçoğlu’nun Hayatı ve Eserleri

1938 yılında Gümülcine’de doğan Ali Rıza Saraçoğlu, yazdığı şiirlerle Batı Trakya Türkleri’nin milli „şairi kabul“ edilmiş ve azınlığın büyük bir inanç ve azimle sürdürdüğü ulusal mücadelede şiiri bir araç olarak kullanmıştır. Şiire çok küçük yaşlarda merak saran Saraçoğlu, ölümünden iki yıl öncesine kadar (1992) şiir kitapları yayımlamıştır. Şiirlerinin ana temasını, Balkanlarda hiç sönmeyen ulusal heyecanla kimlik müca-delesi veren Türklerin varoluş sorunları oluşturmuştur.

900’ün üzerinde şiir yazan Alirıza Saraçoğlu’nun şiirlerinin büyük bir çoğunluğu Batı Trakya’da, Akın Ga-zetesi, Birlik Dergisi, Öğretmen Dergisi, Gerçek Dergisi; anavatan Türkiye’de de Akbaba Dergisi, Diyanet Gazetesi ve Tercüman Gazetesi başta olmak üzere bir çok gazete ve dergilerde yayımlanmıştır.

Saraçoğlu’nun kitap haline getirilen belli başlı eserleri şöyle:
„Rodop Yıldızı“, „Işık Atatürk“, „Yarınlar Sizin Olacak“, „Bir Allahım“, „Ey Yağız Toprak“
GALERİ