ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Απαγορεύονται πλέων στην Ελλάδα οι Ραδιοφωνικές Εκπομπές α λα Τουρκικά

03.08.2007
Η Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μέσου της ανακοινώσεως της στις 5 Ιουλίου, έθεσε σε εφαρμογή τον νέο νόμο περί των αδειών λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών. Ο νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή μετά την υπογραφή του από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κύριο Κάρολο Παπούλια. Ο καινούργιος αυτός νόμος που εφαρμόζετε για να φέρει καινούργιες ανακατατάξεις στις εκπομπές των ραδιοφωνικών σταθμών, προκαλεί στους τοπικούς και τουρκικούς σταθμούς μεγάλα λειτουργικά.

Σύμφωνα με τον νέο νόμο, για να μπορούνε να λειτουργούνε οι ραδιοφωνικοί σταθμοί πρέπει να καταβάλλουνε μια χρηματική εγγύηση των 60.000 € μέχρι και 100.000 €. Ο νόμος αυτός θέτει τους μειονοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς που λειτουργούνε στην Δυτική Θράκη κάτω από δύσκολες οικονομικές συνθήκες που σαφώς θα προκαλέσουνε τον περιορισμό της μειονοτικής φωνής. Ο νόμος θέτει υποχρεωτικό την 24ώρη εκπομπή των σταθμών και το μίνιμουμ προσωπικό των 6 ατόμων. Αλλά το πιο παράδοξο είναι η υποχρεωτική εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών στα ελληνικά. Δια μέσου του νόμου αυτού δεν ορίζετε η ελληνική γλώσσα ως βασική γλώσσα των ραδιοφωνικών εκπομπών, αλλά ακόμα και των τουρκικών ραδιοφώνων. Αυτό συνεπάγεται με την υποχρεωτική χρησιμοποίηση της ελληνικής γλώσσας και στις εκπομπές που περιέχουνε συζητήσεις κάθε περιεχομένου.

Οι αντιδράσεις στον νόμο αυτό δεν ήρθανε μονάχα εντός της χώρας αλλά και από τις οργανώσεις πέραν των ελληνικών συνόρων όπως από το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) και από την Νοτιοανατολική Οργάνωση Τύπου (SEEMO), οι οργανώσεις αυτές με επιστολές που στείλανε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και στην Πρόεδρο της Βουλής Άννα Μαρία Μπενάκη, διαμαρτυρηθήκανε έντονα για τον νόμο αυτό που εμποδίζει την φωνή των αδύναμων ομάδων της ελληνικής κοινωνίας. Στις επιστολές των οργανώσεων αυτών επισημάνθηκε ότι ο νόμος θα δρα σαν εμπόδιο στην λειτουργία των ραδιοφωνικών σταθμών. Σε μια ανακοίνωση της η Ομοσπονδιακή Ένωση των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) σχολιάζοντας την πολιτική της Ελλάδας τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να προστατέψει το δικαίωμα των μειονοτήτων να εκπέμπουνε στις μητρικές τους γλώσσες.

Η Εφαρμογή του Νόμου θα βάζει σε δυσκολίες την Τουρκική και τις άλλες Μειονότητες της Χώρας.

Παράλληλα όμως με τις αποδοκιμασίες εναντίων της εφαρμογής του νόμου που ήρθανε από τις διεθνές οργανώσεις, η ανακοίνωση του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ προκάλεσε έντονες στεναχώριες. Ο Ιλχάν Αχμέτ σε μια ανακοίνωση του είπε ότι ο νόμος που εγκρίθηκε στην ελληνική Βουλή δεν πρέπει να προκαλεί σύγχυση και ότι ο αριθμός των 6 υπαλλήλων ολικής απασχολήσεως που πρέπει να απασχολούνται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα περιοριστή σε μερική απασχόληση. Ο βουλευτής Ροδόπης δεν σχολίασε όμως την υποχρεωτική εκπομπή των ραδιοφωνικών σταθμών στα ελληνικά τονίζοντας μονάχα ότι τα τουρκικά δεν μπορούνε να απαγορευτούνε. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης ο Χαλίτ Χαμπίπογλου είπε ότι η θέσπιση των ελληνικών ως υποχρεωτική βασική γλώσσα των ραδιοφωνικών σταθμών είναι αόριστη. Στο μέλλων μπορούνε με διάφορες νομοθεσίες να περιορίσουνε πιο πολλή και ακόμα να απαγορεύσουνε την εκπομπή των ραδιοφώνων στα τουρκικά. Τέτοιοι νόμοι είναι για την Μειονότητα πάρα πολλή επικίνδυνες. Εδώ γίνετε μια προσπάθεια αφαιρέσεως του δικαιώματος από την Μειονότητα να εκπέμπει στην μητρική του γλώσσα. Ο Χαμπίπογλου δείχνοντας την αρνητική του στάση ενάντιων του νόμου αυτού, είπε ότι ο νόμος αυτός πρέπει να καταργηθεί, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος πάλι να είμαστε αντιμέτωπη με τον περιορισμό των ελευθεριών. Είπε επίσης ότι θα ξεκινήσουνε σημαντικές αντιδραστικές εκδηλώσεις ως προς την κατάργηση του νόμου αυτού. Στο παρελθών ξεκινώντας τις απαραίτητες εργασίες λόμπι είχαμε πετύχει αντιδράσεις διεθνείς εμβέλειας εναντίων πολλών αδικιών σχετικά με τις κρατικές πολιτικές εναντίων της Μειονότητας. Εδώ όμως παρατηρούμε μια αντιφατική πολιτική από την μειονοτική πλευρά, όπου οι ξένες οργανώσεις όπως η FUEN και ξένος τύπος διαμαρτύρονται σε πιο έντονο ρυθμό από τις δικές μας οργανώσεις εναντίων του νόμου αυτού. Τελειώνοντας ο Χαλίτ Χαμπίπογλου είπε ότι η ΕΟΤΔΘ θα κάνει το καλύτερο δυνατό για την κατάργηση του νόμου περί της λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών.

Ενώ ο νόμος αυτός τράβηξε τις αντιδράσεις πολλών κρατών συμπεριλαμβανομένου και της Τουρκίας, δεν ήρθε δυστυχώς καμιά ανακοίνωση από την ελληνική πλευρά. Ο νόμος αυτός που προκαλεί σοβαρές περικοπές στα μειονοτικά δικαιώματα, θέτει τους ιδιοκτήτες των μειονοτικών ραδιοφώνων σε βασανιστική αναμονή. Αναμένετε από την ελληνική κυβέρνηση μια ανακοίνωση περί του θέματος σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΓΚΑΛΕΡΙ