ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan göz mü boyuyor?

10.01.2007
Helen soyundan olmadıklarına dayanarak Batı Trakya Türklerini vatandaşlıktan çıkaran Yunanistan, ülkede vatansız statüsüyle yaşamaya mahkum ettiği 41 kişiyi yeniden vatandaşlığa alırken, bir ay öncesinde kendisine kimlik verip oy kulladırdığı Batı Trakya Türkünü vatansız diye sınır dışı etmişti. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu´na göre “Vatandaşa sınırdışı olayının tepkisinden çekinen Yunanistan, küçük adımlarla göz boyamaya çalışıyor”.

1955´den 1998´e kadar uygulandığı 43 yıllık süre zarfında Yunanistan´ın resmi rakamlarına göre 46.638, ECRI´nin rakalarına göre 60 bin Batı Trakya Türkünün, yalnızca etnik kökenlerinin farklı olmasına dayalı olarak vatandaşlıktan çıkarılmalarına neden olan Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi mağdurlarının uğradıkları haksızlığa aradan geçen 9 yıla rağmen çözüm bulunabilmiş değil. Açık bir ırkçılık örneği olan yasanın ABTTF´nin hesaplamalarına göre döğrudan ve dolaylı 80 bin mağduruna haklarının koşulsuz iadesi sağlanamadı. Yunanistan, Türkiye, Almanya ve Avusturalya´da mağdurları bulunan yasanın gerçekten uygulamadan kaldırılıp kaldırılmadığı ise son yaşananlarla ciddi bir soru işareti halini almaya başladı. 2005 Aralık ayında Batı Trakya´ya giden Yunan vatandaşı Batı Trakyalı bir Türk bayanın, daha önce oy kullanmış ve kendisine kimlik verilmiş olmasına karşın apar topar göz altına alınarak, burada beş gün tutulduktan sonra, vatandaş olmadığı gerekçesiyle sınır dışı edilmesi, kafalarda ciddi soru işaretleri oluşturdu. Yunanistan´ın tepki uyandıran bu uygulamasının hemen ardından Rodop Milletvekili İlhan Ahmet aracılığıyla duyurulan, Yunanistan´da “vatansız” statüsüyle yaşayan 41 kişinin vatandaşlığa geri alınacağına dair açıklamayı yetersiz ve göz boyamaya dönük bir tavır olarak niteleyen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “Yunanistan, kendi sınırları içinde yaşayan, vatandaşlıklarını ellerinden alarak ekonomik ve sosyal haklar anlamında köşeye sıkıştırdığı insanların küçücük bir bölümüne aradan 9 yıl sonra haklarını iade etmeyi, hiç bir şekilde iyi niyet sınırlarına sığdıramaz” dedi. Habipoğlu, bir süre önce ilettikleti ancak cevapsız kalan işbirliği önerisini yineleyerek, kitleye dönük çözüm konusunda Rodop milletvekili İlhan Ahmet´i 19. madde mağdurlarına ilişkin daha aktif tutum almaya davet etti.

Barosso´ya Görev Çağrısı

Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso´ya bir mektup yazarak, komisyonu Yunanistan´daki gelişmeler konusunda daha hassas olmaya çağıran ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Yunanistan´ın AB üyeliği döneminde 1981 -1998 yılları arasında 8 bin dolayında Batı Trakya Türkünün vatandaşlıklarını yitirdiğini hatırlatarak, meselenin yalnızca Yunanistan´ın meselesi olmanın ötesinde AB´yi doğrudan muhatap kılan bir hal aldığını söyledi. Habipoğlu Barroso´ya mektubunda “Hepimizin ortak inancı bütünleşmiş bir Avrupa´nın yolu, aralarında dil, din, etnisite veya başka bir fark görmeden ortak bir ruh oluşturan yarım milyar Avrupalının kalp ve zihinlerinden geçmektedir. 80 bine yakın AΒ vatandaşının ırksal farklılıklarına dayalı olarak, vatandaşlıklarını yitirmiş olmaları, Avrupa idealinin uzun vadede kaldıramayacağı bir yaradır, bu yaranın sarılması için hep birlikte harekete geçmek için artık zaman kaybetmeyelim” dedi.

» Avrupa Komisyonu Başkanı José Manuel Barroso´ya gönderilen mektup
GALERİ