ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan 19. Madde Sorununu Çözüyor(!)

05.01.2007
Yunanistan'da yaşayan 19. madde mağduru "haymatlos"lar ile ilgili olarak Yunanistan İçişleri Bakanlığı tarafından 29.12.2006 günü yapılan açıklamaya göre Yunanistan'da "haymatlos" statüsünde yaşayan ve Yunanistan vatandaşlıklarının iadesi için başvuruda bulunmuş olan tüm soydaşlarımızın başvurularının olumlu şekilde sonuçlandırılacağı duyuruldu.

İçişleri Kamu İdaresi ve Adem-i Merkeziyet Bakanlığı Basın Bürosu'ndan yapılan açıklama şöyle;

"Hükümet (Batı) Trakya ' da yaşayan Müslüman vatandaşlarımıza karşı uygulanan yasalar ve haklar önünde eşitlik (isonomia-isopolitia) ilkesinin tamamlanabilmesi kararı çerçevesinde, vatandaşlıktan ıskat edilen ve (Batı) Trakya ' da ikamet eden vatandaşlarımıza Yunan vatandaşlığını iade etme kararı almıştır. Şu anda 41 başvuru sonuçlandırılmakta olup, en kısa sürede diğer 18 başvuru da sonuçlandırılacaktır. Böylece esasen en uygun bir şekilde çözüme kavuşturulması gereken askıdaki bir konu da artık kapanmaktadır."

Bu açıklamaya göre sadece Yunanistan'da yaşayan "haymatlos"lar bu karardan faydalanarak vatandaşlıklarını geri kazanacaklar. Yani Yunanistan dışında yaşayan 19. madde mağdurları bu kapsam dışında tutulmaktadır. Ancak sadece Yunanistan'da yaşayan "haymatlos"ların bu kapsama alınarak diğerlerinin göz ardı edilmesinin ECRI ve CERD kararlarına aykırıdır. Yunan hükümetinin bu yolla sorunu çözülmüş olacağı ve konunun kapanacağı yönündeki açıklamasının yanıltıcı olduğu açıktır. Bu nedenle bu karardan faydalanmak üzere 19. maddeden mağdur olan herkesin en kısa zamanda vatandaşlıklarını geri almak üzere başvuru yapmaları gerekmektedir. Bu konudaki gelişmeler ABTTF tarafından takip edilerek yine bu sitede yayınlanacaktır.
GALERİ