ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan´da Neler Oluyor?

21.12.2006
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Batı Trakya Türkü Besime Nurseloğlu´nun vatandaşlıktan çıkarıldığı gerekçesiyle Yunanistan´dan sınırdışı edilmesine tepki gösterdi.

1955´den 1998 yılına kadar uygulamada kaldığı dönemde, doğrudan ve dolaylı olarak seksen bin dolayında Batı Trakya Türkünü mağdur eden Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi can yakmaya devam ediyor. Yunan soyundan gelmeyenlerin ülkeyi „geri dönme niyeti olmaksızın“ terk etmelerini vatandaşlıktan çıkarma nedeni olarak sayan yasa, ülke dışına çalışma ve eğitim amacıyla çıkanlar başta olmak üzere pek çok Batı Trakya Türkünü mağdur etmiş, Yunanistan´da yaşadıkları halde vatandaşlıktan çıkarılanlar dahi olmuştu. Uzun yıllar Türk nüfusu Batı Trakya´dan göç ettirme politikasının aracı olarak kullanılan düzenleme, Soğuk Savaş´ın ardından degişen politik atmosferde Yunanistan üzerinde artan uluslararası baskılarla yürürlükten kaldırılmıştı. Kaldırma işleminin geriye yürütülmemesi nedeniyle 43 yıllık uygulama süresince mağdur edilenlerin vatandaşlıkları iade edilebilmiş değil.

Önce kimlik verip, sonra sınırdışı ettiler

Sekiz yılı aşkın süredir yürürlükten kaldırılmış düzenlemenin etkilerinin sürdüğü geçtiğimiz günlerde yaşanan bir olayla birkez daha kanıtlandı. İzmit´te ikamet eden „Yunan vatandaşı“ Batı Trakya Türkü Besime Nurseloğlu, pasaport işlemleri ve kimlik yenileme için gittiği Yunanistan´da kendisine yeni kimlik verildikten bir süre sonra, vatandaşlıktan çıkarılmış olduğu gerekçesiyle göz altına alınarak, sınırdışı edildi.

Avrupa Komisyonu´na görev çağrısı

Benzeri olayların daha öncede yaşandığını söyleyen ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu „Yasa kaldırıldıktan sonra ülkeye giriş yapan ve kendilerine vatandaş olarak resmi evraklar verildiği halde birkaç yıl sonra kendilerine daha önce vatandaşlıktan çıkarılmış oldukları beyan edilen başka örnekler de bulunuyor. Bunlar bir süredir derlediğimiz „Vatandaşlık Yasası Mağdurları Bilgi Bankası“nda mevcut. Yasa kalktıktan uzun zaman sonra yeni vatandaşlıktan çıkarma bildirimlerinin yapılması, kötü niyetli bir uygulamaya dair ciddi şüphe uyandırıyor“ diye konuştu. Yunanistan´ı 43 yıldır sürdürdüğü kötü uygulamanın izlerini silmek üzere, vatandaşlıktan haksız yere çıkardığı insanlara haklarını iade etmeye davet eden ABTTF Başkanı, Avrupa Komisyonu´nu da üye ülkesinde olanları yakından izleyip, müdahil olmaya çağırdı.
GALERİ