ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Eleftheros Tipos: (Batı) Trakya’da azınlık politikası değişiyor

25.11.2006
Hukumet, Trakya’daki azinliklara iliskin Yunan politikasini degistirmeye karar verdi. Disisleri Bakanligi gizlilik icinde, Avrupa’ya tam uyum icin gerekli kurumsal degisikliklerin gerceklestirilebilmesini teminen arastirmalar yapmak uzere bir grup hukukcuyu gorevlendirdi. Gazetemizin edindigi bilgilere gore, Hukumet 100 milyon Euro'yu askin azinlik vakiflari borclarini duzenleyecek, bu arada Muftuler'in yetkileri ve seriat temelinde alinan kararlarin denetimine iliskin konulari da yeniden inceleyecek.

Yunanistan’dan ayrildiklari icin Yunan vatandasligini kaybeden, 1998'de yapilan yasa degisikligine ragmen, onceki yasadan olumsuz sekilde etkilenenlerin haklarinin iade edilmesi kararlastirildi. Ancak Atina, azinligin toplu sekilde kendini Turk olarak tanimlamasina iliskin Turk-Amerikan talebini hicbir sekilde degerlendirmiyor ve gorusmuyor.


Disisleri Bakanligi baskanliginda Bakanliklar arasinda yapilan gorusmeler aylardir devam ediyor. Hukumet'in, Istanbul Rumlari ve Ekumenik Patrikhane’ye karsi Turkiye’nin yukumluluklerini Trakya'daki azinligin yapay sorunlariyla eslestirmeye calisan Erdogan Hukumeti'nin isinin kolaylastirilmamasi ve Amerikan baskilarina taviz veriliyormus izlenimi yaratilmamasi icin bir girisimde bulunmasi bekleniyor. Hukumet bu yondeki calismalarini hem teknik, hem siyasi duzeyde surduruyor.


Hukumet, Islam seriatinin, azinligin dindar uyelerinin arzusuna ve yururlukte olan hukuka saygi cercevesinde daha iyi uygulanmasi icin onlemler alarak, vakif emlaklarinin korunmasina karar verdi. Karsiliklilik esasi kapsaminda, vergi daireleri simdiye dek, vakiflardan gelir vergisi ve emlak vergisi almiyorlardi. Ust duzey diplomatik kaynaklar, “Kurumsal karsilikliligin iptal edilmesi yonunde bir tutum var. Istanbul Rumlari'na karsi izledikleri politikalarin sorumlulugunu Turkler kendileri yuklenecekler diyor. Ayni kaynaklar, “Vakiflara iliskin inisiyatifi duzenleyecek ilkenin, kutsal Islam kanununa (seriata) saygi ve Yunan anayasal duzenine uygunluk oldugunu” ifade ediyor.


Azinlik, vakiflarin secilmis idare heyetinin bulunmasini (bugune kadar atanmis) talep ediyor, ancak Hukumet bu konuyu simdilik gundemine almiyor. Yunan diplomasi yetkilileri, bu talebin arkasinda azinligin dini yoneticilerinin statusunun yukseltilmesi arzusunun bulundugunu, bugunku idare seklinin daha etkili oldugunu, zira son uc yilda gelirlerin uc katina ciktigini ifade ediyorlar.


Washington’un israrla ortaya koydugu "kendini tanimlama" konusuna gelince, Atina bireysel kendini tanimlama hakkinin yeterli oldugunu belirterek, bu hakkin toplu sekilde kullanilmasinin, azinligin uluslararasi hukuk (bu durumda Lozan Antlasmasi) cercevesinde belirlenen statusunu degistireceginde israr ediyor. Ancak, yetkili hukuk cevreleri, bu iddianin Avrupa Mahkemesi'nce curutulebilecegini soyluyorlar. Hatta bu cevreler, Yunan Mahkemeleri'nin, Trakya’da kendilerini “Turk dernekleri” olarak ilan eden derneklere iliskin bazi kararlarinin “abartili” oldugu gorusunu destekliyorlar. Trakya Musluman azinliginin toplu olarak kendini tanimlamasina izin verilmesi, Cingeneler'in de (sadece bolgenin degil) etnik acidan otomatik olarak Turk sayilacaklari anlamina gelecek.


Yunanistan’in Trakya azinlik politikasinda ilk degisiklik Konstantinos Karamanlis doneminde yapildi. Buyuk donus, 1991 yilinda yasa ve devlet onunde esitligin kabul edilmesiyle Konstantinos Micotakis Hukumeti doneminde gerceklesti. Hukumet, simdi ucuncu buyuk adim icin calisiyor. Bu adim, “esas cercevenin artik Lozan Antlasmasi degil, Avrupa ilkelerine” dayanmasi adimidir.


“Trakya’da cagdas Avrupai bir azinlik politikasi” niyeti, 2004’de zamanin ana muhalefet lideri Karamanlis tarafindan Gumulcine’de ifade edildi. Bundan yaklasik iki bucuk yil sonra, gunluk konulara iliskin bu aciklamalarin bircogu bugun gerceklesmis bulunuyor.


Ayni cevreler, Yunan Devleti'nin “hicbir seyden korkmadigini ve yabanci oneriler dogrultusunda politikalarini sekillendirmedigini” vurgulayarak, “derinlemesine on hazirligin yapildigini” soyluyorlar."

Eleftheros Tipos