ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunan Delegasyonu'nun Cevabı

10.06.2005
YUNANİSTAN DAİMİ ELÇİLİĞİ
CENEVRE

AZINLIKLARLA İLGİLİ ÇALISMA GRUBUNUN 11. OTURUMU
YUNANİSTAN GÖZLEMCİ HÜKÜMET DELEGASYONUN ACIKLAMASI

Sayın Baskan,

Yunanistan’daki Müslüman azinligin durumuna dair bir sivil toplum örgütü (NGO) tarafindan ortaya atilan iddialara cevap vermek istiyorum.

Her seyden önce sunu tekrarlamak isterim ki Müslüman azinligin üyeleri Türk, Pomak ve Cingene kökenlidir. Bu gruplardan her birinin kendi dili ve kültürel gelenekleri vardir. Azinligin üyeleri etnik kökenlerini serbestce ifade edebilirler.

Sayin Baskan,

Trakya’daki Müslüman azinlik üyelerinin azinlik egitimi, bizim kamu egitim sisteminin prensiplerine göre ögrencilerin fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelisiminin saglanmasini amaclamaktadir. Bu politika, Müslüman Yunanlilarin cagdas Yunan gercekligine sosyal ve ekonomik entegrasyonu icin olan genel ulusal politikanin bir parcasini olusturmaktadir.

Müslüman Yunanlilarin egitimi temel önemdedir, cünkü bu egitim bir yandan sosyal dislamanin en kötü sekli kabul edilen egitimsel dislamaya karsi savas verirken diger yandan da “hukukun esitiligi” ve “yasalar önünde esitlik” prensiplerini uygulamaktadir.

Gecmis yillarda Yunanistan, Müslüman ögrencilerin egitim haklarinin düzeltilmesi ve gelistirilmesi icin devlet butcesinden cok büyük miktarlarda para tahsis etmistir. Ilkokul egitimi hususunda Trakya’da faaliyet gösteren ve Müslüman ögrencilere kendi azinlik dillerinin ögretilmesi yaninda derslerin de azinlik dilinde ögretildigi 200den fazla azinlik okulu vardir. Bu okullarda 400den fazla Müslüman ögretmen calismaktadir.

Bunlara ek olarak derslerin hem Yunanca hem de Türkce ögretildigi ve devlet tarafindan tahsis edilen binalarda yerlesik olan dört lise -iki tanesi ortaokul, iki tanesi de lise olarak- Trakya’da faaliyet göstermektedir. Ayrica dini calismalar icin iki tane de Kuran okulu vardir.

Yunanca dil becerilerini ve azinlik egitiminin kalitesini gelistirmis olan özel egitim programlari uygulanmistir. Azinlik ögrencilerinin yüksek egitim kurumlarina kabulü icin %0.5’lik özel bir kota saglanmistir.

Müslüman azinligin yasadigi Trakya bölgesinin ekonomok gelisim seviyesine dair ortaya atilan iddialara yeniden dönersek vurgulamak isterim ki Yunan devleti altyapi ve gelisim alanlarina özel bir önem vermektedir. Bu baglamda Trakya bölgesine daha fazla yatirim cekebilmek icin özel kanunlar cikarilmistir. Dogu Makedonya-Trakya bölgesinde halen büyük ölcekli calismalar yapilmaktadir. Bazilari devletin finanse ettigi calismalar iken digerleri de Avrupa Birligi tarafindan finanse edilmektedir. Trakya’nin gelisimi vizyonunu artiracak diger önemli bir destek de simdi yapim asamasinda olan yeni Egnatia yolu olacaktir. Bu yol Trakya’nin ana limanini Ion Denizi’ndeki önemli bir limana baglayacak, Bati Avupa’ya gecis kapisi olacaktir. Bu proje, Avrupa seviyesindeki en tutkulu ve önemli yol projelerinden bir tanesidir.

Sayin Baskan,

Yunan hükümeti 1998 yilinda Yunan Vatandaslik Kanunu’nun 19. Maddesi’nin iptalini sonuclandirmistir. Söz konusu madde Yunan kökeninden olmayan ve Yunan sinirlarini geri dönmemek niyetiyle terkeden bütün o kisileri isaret etmektedir. Bunlar arasindan cogu kendi iradeleriyle vatandaslik iddialarindan vazgecmislerdir.

Trakya’da ikamet eden “vatansiz” Müslümanlarin sayisi 100 civarindadir. Bu kisilere Birlemis Milletler (BM) Vatansiz Kisilerin Statüsüne Dair Konvansiyon (New York, 1954, Yunanistan Konvansiyon’a taraftir.)’a uygun olarak özel kimlik belgeleri verilmistir. Ayni zamanda Icisleri Bakanligi, bu kisilerin uyrukluga kabul edilmesi prosedürünü hizlandirmak icin yerel otoritelere yönergeler vermistir.

Sayin Baskan,

Yukarida anlatilan bütün nedenlerin isiginda bu sabah bir sivil toplum örgütü (NGO) tarafindan ortaya atilan iddialar ülkemdeki Müslüman azinligin korunma seviyesinin dogru bir tasvirini yapmamaktadir.

Tesekkür ederim, Sayin Baskan
Cenevre, 2 Haziran 2005