ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan´dan Gülünç Açıklama

10.06.2005
ABTTF Basın Bürosu, Witten, 7 Haziran 2005

Basın Bildirisi:

Yunanistan´dan Gülünç Açıklama: Batı Trakya Türkleri Kendileri Vatandaşlıktan Çıktı!

Cenevre´de bu yıl 11.si düzenlenen Azınlıklar Çalışma Grubu toplantılarında Batı Trakya Türklerinin sorunlarını dile getiren Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) temsilcisi Cemile Yusuf´a cevap veren Yunan delegasyonunu reddiye politikasını sürdürdü.

1995 yılından beri her yıl BM uzmanları öncülüğünde gerçekleştirilen, hükümet ve azınlık temsilcileri, sivil toplum örgütleri ve akademisyenleri bir araya getiren Azınlıklar Çalışma Grubu (Working Group on Minorities) toplantılarının 11.si Haziran ayı başında Cenevre´de gerçekleştirildi. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´nun(ABTTF) da sürekli olarak dahil olduğu bu toplantılara Federasyon´un Siyasi Faaliyetler ve Lobi Çalışma Grubu üyesi Cemile Yusuf katıldı.

Batı Trakya´dan Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği temsilcilerininde katıldığı toplantıda, azınlığın sorunlarını dile getiren bir konuşma yapan Cemile Yusuf, Batı Trakya´da, Türk kimliğinin reddedildiğine, isimlerinde yer alan “Türk” sözcüğü nedeniyle kapatılan ve kuruluş izni alamayan derneklerin durumunu örnek vererek değindikten sonra, azınlık eğitimin içler acısı haline ve sürekli hükümet tarafından sabote edilmek istendiğine işaret etti. Uluslararası antlaşmalarla kendilerine tanınmıs dini özerkliğin, Müftülüklere hükümet tarafından atamalarla ellerinden alınmak istendiğini belirten Yusuf, azınlığın kendi mülkü olan vakıfların yöneticilerini belirleyemediğini söyledi. Bölgenin Yunanistan´ın ve Avrupa Birliği´nin en geri bırakılmıs bölgelerinden biri olduğunun altını çizen ABTTF temsilcisi, 1998´de kaldırılan Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi gereğince vatandaşlıktan çıkarılanların hala bölgede vatansız statüsünde yaşadığına dikkat çekerek “Yunan İçişleri Bakanlığı´nın verdiği rakamlara göre 46.638 kişi vatandaşlıktan çıkarılmıştır ve başka ülke vatandaşlıklarını almış olanlar dışında bölgede hala çok sayıda vatansız statüsünde yaşayan insan bulunmaktadır. Bu insanların tekrar vatandaşlığa alınmasında büyük güçlükler çıkarılmakta ve kendileri tüm sosyal haklardan mahrum şekilde yaşamak zorunda bırakılmaktadır”diye konuştu.

Yunanistan´dan gülünç yanıt

Azınlığı yalnızca “Müslüman” olarak tanımlama konusunda ısrar eden Yunanistan, pek çok iddiayı yanıtsız bırakmayı tercih ederken, vatandaşlıktan çıkarmalar üzerine azınlığı ve konunun uzmanlarını hayrete düşürecek bir açıklama yaptı. Yunanistan hükümet temsilcisi tarafından yapılan sözlü ve yazılı açıklamada, Vatandaşlıktan çıkanların ülkeye geri dönmeyerek kendi istekleri ile vatandaşlıktan çıktığı öne sürüldü. Yunan hükümet temsilcisinin yazılı açıklamasına dair bir açıklama yapan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu “Hükümet temsilcisi sınır kapılarından ülkeye girişte pasaportları ellerinden alınanlar, yurtdışında çalışırken vatandaşlığını kaybettiğini evine konsolosluktan gelen mektupla öğrenenlerden ve bundan daha kötüsü Yunan ordusunda askerlik hizmetini yaparken vatandaşlıktan çıkarılanlar konusundan ya habersiz olmalı ya da pek iyi niyetli ve diyaloga açık bir yerden konuşmuyor. Yurttaşlar arasında açıkça ırkçı bir ayrım yapıp, onları “Elen soyundan olanlar” ve “olmayanlar” diye ayıran ve elen soyundan değillerse idari bir kararla onları vatandaşlıktan çıkaran 19. madde ile pek çok insanımız vatansız konumuna düşürülmüştür, azınlığımızı Batı Trakya´dan göç ettirmeyi hedefleyen geniş çaplı bir politikanın bir parçası olan 19. maddenin, hiçbir kılıf altına saklanması mümkün değildir” dedi.

Toplantıların ardından bir değerlendirme yapan Cemile Yusuf “Maalesef açıkça görülmektedir ki, Yunanistan ülkesinde yaşayan diğer azınlıklara ve Türk azınlığa karşı, yapısal bir reddiye politikasıni uzunca bir süre daha devam ettirmeye niyetlidir. Biz azınlık olarak karşıt bir politika peşinde değiliz, özel haklar istemiyoruz, tek talebimiz uluslararası antlaşmalarla altsınırları belirlenmiş haklarımıza saygı gösterilmesidir” dedi. Azınlıklar Çalışma Grubu´nun devletler üzerinde yaptırım gücüne sahip olmadığının üzerinde duran Yusuf “azınlık ve hükümet temsilcilerini bir araya getiren bu organizasyon, yaptırım gücüne ship olmasa da, bugünden hükümetler ve azınlıklar için önemli bir tartışma forumu oluşturmaktadır. Gelecek yıllarda kurumun azınlık sorunları konusunda daha etkin bir rol üstleneceğine ve azınlıklarla hükümetleri yakınlaştırarak hedefe ulaşmada daha etkili hale geleceğine inanıyorum” diye konuştu.

Cemile Yusuf'un ABTTF'yi temsilen yaptığı konuşma
Cemile Yusuf'un ABTTF'yi temsilen yaptığı konuşma (Ingilizce)
Yunan Delegasyonu'nun Cevabı
Yunan Delegasyonu'nun Cevabı (Ingilizce)

GALERİ