ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

FUEN´den ABTTF´nin Üyeliğine Yeşil Işık

09.05.2005
ABTTF Basın Bürosu- Witten, 9 Mayıs 2005

Basın Bildirisi:

FUEN´den ABTTF´nin Üyeliğine Yeşil Işık

Son iki yıldır FUEN toplantılarına katılarak Batı Trakya Türk azınlığını temsil eden Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu´nun (ABTTF) FUEN´e üyeliğine yeşil ışık yakıldı.

4-8 Mayıs 2005 tarihlerinde Bükreş´te toplanan FUEN (Avrupa Ulusları Federal Birliği) Uluslar Kongresine katılan Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu, Avrupa´nın farklı bölgelerinden gelerek toplantıya katılan topluluk temsilcilerine Batı Trakya Türk azınlığının sorunlarını anlatarak, destek çağırısında bulundu. Toplantıda Batı Trakya Türk azınlığı adına söz alan ABTTF başkanı Habipoğlu, Yunanistan´da azınlığın Türk kimliğinin tanınmadığını, İskeçe Türk Birliği ve Rodop Türk Kadınları Kültür Derneği´nin isimlerinde yer alan „Türk“ sözcüğü nedeniyle faaliyet gösteremediklerini belirterek „Yunanistan´ın yıllar önce imzaladığı halde hala askıda tutarak bir türlü meclis onayına sunmadığı ´Azınlıkların Korunmasına Dair Çerçeve Sözleşme´ devletlere, azınlıkların kendi kimliklerini belirleyip, korumaları hakkını sunmakta iken, bunun bir adım ilerisine giderek bu kimliklerin korunup, geliştirilmesi için de yükümlülükler getirmektedir. Ülkemiz Yunanistan´ın bu gibi sözleşmelere taraf olup, onaylama yoluna gitmemesinde maalesef iyi niyet arayamıyorum, durumdan çıkan açık anlam pek çok davranışın göstermelik olduğudur.“ dedi. Yunan Vatandaşlık Yasası´nın 19. maddesi nedeniyle vatandaşlıklarını yitirenlerin sorunlarına da değinen Habipoğlu, ülkesine her zaman sadık kalmış Batı Trakya Türklerine vatansızlık statüsünün reva görülmesini kınadı.

Son iki yıldır FUEN toplantılarına Batı Trakya Türklerini temsilen katılan ABTTF´nin Batı Trakya adına örgüte üyeliği konusu da önemli adımlar atıldı. FUEN üst yönetimi, daha önceki başvuruyu örgütün Batı Trakya´da kurulu bir örgüt olmamaması nedeniyle askıda tutarken, Yunanistan´da „Türk“ adıyla dernek kuruluşu ve faaliyetine izin verilmemesi nedeniyle bir dış temsilciliğin üyeliğine olanak sağlanabileceği yönünde prensip kararı aldı. Demir perde döneminde örgütlenme önündeki kısıtlamalar nedeniyle dış temsilciliklerle üyeliğe olanak tanıyan FUEN, önümüzdeki günlerde ABTTF´nin üyeliği sağlandığı takdirde söz konusu prensibi Yunanistan´a karşı devreye sokmuş olacak.

Toplantı dönüşü bir değerlendirme yapan ABTTF heyeti üyeleri Halit Habipoğlu ve Mehmet Hüseyin, „FUEN gibi kuruluşlarda sesimizi duyurmayı önemli buluyoruz. Bu tür kuruluşlarda yer almanın sağladığı geniş vizyon yanında diğer Avrupalı halkların haklı davamıza destekleri mücadelemizin temelini genişletiyor. Önümüzdeki günlerde bu kuruluşa yeniden yapacağımız üyelik başvuru ile daha fazla söz sahibi hale geleceğiz. Çünkü 30 ülkenin azınlıklarının temsil edildiği kuruluş, Avrupa içinde azınlıkların sesinin gür çıkabildiği tek zemin haline geliyor. Temennimiz odur ki, azınlığımızın kimliği ülkemiz Yunanistan tarafından tanınır ve Yunanistan´daki güzide derneklerimizde bu kuruluşlara katılıp faaliyet gösterebilirler. ABTTF olarak sorunlarımız çözülene dek bu tarihi misyonu taşımaya hazırız“ dediler.
GALERİ