ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Temel Haklar Platformu 2022 yıllık toplantısına katıldı

11.11.2022

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 10 Kasım 2022 tarihinde Avrupa Birliği (AB) Temel Haklar Ajansı’nın (FRA) düzenlediği Temel Haklar Platformu (FRP) 2022 yıllık toplantısına katıldı. AB’de hukukun üstünlüğü temalı çevrim içi toplantıya ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık iştirak etti.

AB Komisyonu’nun yayımladığı Hukukun Üstünlüğü 2022 Yıllık Raporu ekseninde gerçekleşen ve yaklaşık 110 kişinin katıldığı toplantı FRA Direktörü Michael O’Flaherty’ın açış konuşması ile başladı. 

Toplantının “AB’de hukukun üstünlüğünün durumu” başlıklı ilk bölümünde konuşan AB Adalet Komiseri Didier Reynders, AB Komisyonu’nun hazırladığı hukukun üstünlüğü yıllık raporunun AB üyesi 27 devlete özel bölümler ve tavsiyeler içerdiğini kaydetti. Reynders, söz konusu tavsiyelerin uygulanmasında ilk aracın AB üyesi devletlerle diyalog olduğunu ancak tavsiyelerin yerine getirilmemesi halinde AB fonlarından kesinti dahil diğer araçların da uygulanabileceğini ifade etti. 

Toplantının “Sivil toplum ve hukukun üstünlüğü – pratik araçlar” başlıklı ikinci bölümünde gerçekleştirilen eş zamanlı atölyelerden Avrupa mahkemelerinin kararlarının uygulanması konulu oturumda söz alan ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun dernekleri ile ilgili Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu hakkında bilgilendirmede bulundu. ABTTF, İskeçe Türk Birliği (İTB), Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençleri Derneği’nin yer aldığı bahse konu dava grubu ile ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarını Yunanistan’ın 14 yılı aşkın süredir uygulamadığını not etti. Sivil toplum kuruluşlarının ne yapabileceğine ilişkin olarak başvuru sahibi derneklerin ve sivil toplum kuruluşlarının elindeki araçları kullandıklarını belirten ABTTF, AİHM kararlarının uygulanmamasının yalnızca ihlale konu hak ile ilgili olmadığını ve ardında siyasi nedenler bulunduğunu kaydetti. ABTTF, Yunanistan’da Bekir Usta ve Diğerleri Dava Grubu’nda AİHM kararlarının uygulanmamasının ardındaki asıl sebebin Batı Trakya Türk toplumunun Türk kimliğinin tanınmak istenmemesi olduğunu belirterek, siyasallaştırılmış bu dava grubunda Yunanistan’ın AİHM kararlarını bu nedenle ısrarla uygulamadığını söyledi. 

GALERİ