ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF FUEN Eğitim Çalışma Grubu’nun yıllık toplantısına katıldı

08.05.2019

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 6-8 Mayıs 2019 tarihlerinde Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi’nde gerçekleştirilen Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Eğitim Çalışma Grubu’nun yıllık toplantısına katıldı. Birleşmiş Milletler (BM) Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes tarafından Tom Lantos Enstitüsü’nün desteği ile 6-7 Mayıs 2019 tarihlerinde Brüksel’de ilki gerçekleştirilen Azınlık Sorunları Avrupa Bölgesel Forumu’na paralel olarak yapılan toplantıda ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun eğitim alanında yaşadığı sorunları ve yıl içerisinde eğitim konusunda gerçekleştirdiği çalışmaları FUEN üyesi Avrupa’daki diğer azınlıkların temsilcilerine aktardı.

FUEN Başkanı Lorant Vincze’nin ilk gün katıldığı, FUEN Başkan Yardımcısı Olga Martens’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ilk oturumunda FUEN’in Avrupa’da azınlıkların eğitim durumuyla ilgili hazırladığı ülkeler genel raporu katılımcılara aktarıldı ve azınlık eğitimi ile azınlık dillerinin ve kültürünün öğretilmesi üzerine pedagojik yaklaşımlar başlığında eğitim projeleri hakkında bilgiler verildi. Toplantının ikinci gününde FUEN’in “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” isimli Avrupa Vatandaşları Girişimi çerçevesinde eğitim alanında Avrupa Komisyonu’na sunulacak öneriler aktarıldı.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerliğinin ihlal edilmesi ve bölgedeki öğrenci protestoları gündeme getirildi

FUEN Eğitim Çalışma Grubu yıllık toplantısının ilk oturumunda FUEN tarafından Batı Trakya Türk toplumu da dahil olmak üzere Avrupa’da bazı azınlıkların eğitimde karşılaştığı sorunlar üzerine sunulan ülkeler raporunda Yunanistan’ın azınlık okulları üzerindeki geniş kapsamlı kontrolüne dikkat çekilerek ders kitapları başta olmak üzere azınlık okullarındaki eğitim materyallerinin ve öğretmenlerin yetersizliği, azınlık okul sayısındaki düşüş katılımcılara aktarıldı. Ülkeler raporunun sunumunu takiben azınlık dilleri ve kültürünün öğretilmesi ile azınlık dili eğitimine ilişkin pedagojik yaklaşımlar başlığında Avrupa Azınlık Sorunları Merkezi’nden (ECMI) Dr. Zora Popava, Erasmus+ Projesi olan “Teach-D – Çeşitliliği Öğretmek” projesi hakkında bilgi verirken proje kapsamında oluşturulan web sayfasında yer alan azınlık eğitimiyle ilgili öğretmenler için hazırlanan sanal kursların içeriğini katılımcılarla paylaştı. Macaristan Baja Ulusal ve Yabancı Diller Enstitüsü’nden Dr. Adelheid Manz anaokulu düzeyinde milliyetçilik konulu araştırma projesi kapsamında Macaristan’da devlet anaokullarında çalışan öğretmenlerle yapılan araştırma sonuçlarını katılımcılara aktardı.

Çalışma grubu toplantısının son gününde FUEN Siyasi Danışmanı Johan Häggman’ın moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda FUEN’in 1 milyon imza toplayarak başarı sağladığı “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” isimli Avrupa Vatandaşları Girişimi ile AB’de dilsel çeşitliliğin teşvik edilmesine yönelik öneriler ele alındı. Oturumda bir sunum yapan Macaristan AB Daimi Temsilciliği’nden Diplomat Peter Varga, MSPI önerileri arasında yer alan Avrupa Kültürel ve Dilsel Çeşitlilik Merkezi’nin kurulması ve merkezin olası görevleri hakkında bilgiler verdi. Bu oturumda konuşan ABTTF, geçtiğimiz yıl azınlık okullarında ders kitaplarının yenilenmesi talebiyle ve Türkçe ders saatlerinin azaltılmasına karşı gerçekleştirilen Batı Trakya’daki azınlık okulları protestosu ve Gümülcine’deki Medrese-i Hayriye protestosu örnekleri hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Batı Trakya Türk toplumunun onayı olmaksızın Yunanistan tarafından Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğini ihlal eden kararlar alındığına dikkat çeken ABTTF, MSPI çerçevesinde eğitimle ilgili sunulacak önerilerin Batı Trakya Türk toplumunun eğitim sorunlarının çözümü için öneminin altını çizdi. Toplantı, değerlendirme ve katılımcıların önerilerini sunmasının ardından sona erdi.

GALERİ