ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

04.12.2018
Η αντιπροσωπεία της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης πραγματοποίησε μια επίσκεψη εργασίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης που βρίσκεται στο Στρασβούργο της Γαλλίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στις 3-4 Δεκεμβρίου 2018.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την ηγεσία της ABTTF με τη συμμετοχή του Πρόεδρου της Τουρκικής Ένωσης Ξάνθης (ΤΕΞ) Οζάν Αχμέτογλου, η Γενική Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ και από την ΑΒΤΤF οι Ενγκίν Σογιλμάζ ( Υπεύθυνος του Κεντρικού Γραφείου της ABTTF) Σεμπαχαττίν Μουμίν (Αντριπρόεδρος της ΑΒΤΤF).

Η αντιπροσωπεία της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης είχε συνομιλίες πριν από την Επιτροπή Υπουργών της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου οι δικαστικές υποθέσεις που κέρδισε η Τουρκική Ένωση Ξάνθης και άλλες ενώσεις τουρκικών μειονοτήτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και οι αποφάσεις αυτών των υποθέσεων που δεν έχουν εκτελεσθεί επί 10 χρόνια από την Ελλάδα θα συζητηθούν ως σημείο της ημερήσιας διάταξης. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τους αντιπροσώπους των αντιπροσωπειών των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης και μίλησε για τις αποφάσεις σχετικά με τις τουρκικές μειονοτικές ενώσεις που δεν έχουν εκτελεστεί από την Ελλάδα και τη θυματοποίηση αυτών των ενώσεων, η οποία συνεχίζεται εδώ και επί 10 χρόνια. Οι εκπρόσωποι της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης εξήγησαν για 35 χρόνια αγώνα που σχετίζεται με της τουρκικές μειονοτικές ενώσεις στη συνάντηση όπου συναντήθηκαν με κρατικές αντιπροσωπείες.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Στρασβούργο, ο Οζάν Αχμέτογλου, ο Σεμπαχαττίν Μουμίν, η Περβίν Χαϊρουλλάχ και ο Ενγκίν Σογιλμάζ συναντήθηκαν με τον Fredrik Sundberg, επικεφαλής του Τμήματος Εκτέλεσης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δικηγόροι που υπηρετούν στο ίδιο τμήμα ο Νικόλαος Σιταρόπουλος και ο Δημήτριος Καλόγηρος.

Στη συνάντηση, τονίστηκε πάλι η ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το 2008 σχετικά με την Τουρκική Ένωση Ξάνθης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Τούρκων Γυναικών Ν.Ροδόπης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Νεολαίας Μειονότητας Έβρου από την Ελλάδα και μεταφέρθηκε η δεκάχρονη διαδικασία. Εξάλλου, υπενθυμίστηκε ότι οι υποθέσεις αναθεωρήθηκαν βάσει του νόμου που καταρτίστηκε το 2017 για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, ωστόσο το τροποποιημένο σχέδιο εγκρίθηκε ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων που έγιναν μετά από εκτεταμένες συζητήσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο και μεταφέρθηκαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία. Στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των Τούρκων της Δυτικής Θράκης υπογράμμισαν τη σημασία της εποπτείας των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τις τουρκικές μειονοτικές ενώσεις από την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και την ένταξή της στην ημερήσια διάταξη.
ΓΚΑΛΕΡΙ