ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’den dernekler sorunu hakkında BM’ye bildiri

09.03.2018
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 26 Şubat-23 Mart 2018 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen 37. olağan oturumuna “Yunanistan, Batı Trakya’da Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün bekleyen sorunu ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması” başlıklı yazılı bildiri sundu. Yazılı bildirisinde Batı Trakya’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini not eden ABTTF, Batı Trakya Türk toplumunun dernek kurma özgürlüğünün Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden kararlarına rağmen ihlal edildiğini belirtti.

“Yunanistan’da Türk yoktur” diyen Yunan hükümeti isminde geçen Türk derneklerini kapattı

Batı Trakya’daki ilk dernek olarak 1927’de İskeçe Türk Birliği’nin, ardından 1928’de Gümülcine Türk Gençler Birliği’nin ve 1936’da Gümülcine Türk Öğretmenler Birliği’nin kurulduğunu not eden ABTTF, geçmişte bölgede isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin ve azınlık okullarının Türkçe ve Yunanca levhalara sahip olduğunu hatırlattı. Yunan hükümetinin 1983’te “Yunanistan’da Türk yoktur” diyerek bölgede faaliyet gösteren üç Türk derneğinin levhalarını söktüğünü belirten ABTTF, bu üç derneğin kamu düzenine aykırı hareket ederek demokratik toplumu tehdit ettiği gerekçesi ile Yunan mahkemelerinin bu üç derneği kapattığını aktardı.

ABTTF: Yunanistan AİHM kararlarını uygulamamakta ısrar ediyor

Mahkeme kararına itiraz ederek yirmi yıldan fazla süren hukuk mücadelesi sonunda İskeçe Türk Birliği’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) 2005 yılında başvurduğunu belirten ABTTF, İskeçe Türk Birliği’ne ilaveten isminde geçen Türk kelimesi nedeniyle kayıt edilmeyen Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ve Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin de AİHM’ye başvurduğunu not etti. Mahkemenin üç derneği de haklı bularak Yunanistan’ı mahkum ettiğini belirten ABTTF, aradan geçen on yıla karşın Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulamadığını söyledi.

AİHM kararlarının uygulanmasının önündeki yasal engeli kaldırmak iddiasıyla on yıl sonra yeni bir yasal düzenlemeyi Ekim 2017’de Yunanistan’ın hayata geçirdiğini belirten ABTTF, ancak bu yeni yasal düzenleme ile AİHM kararlarının uygulanmasının önüne geçmek amacıyla yeni kısıtlamalar getirildiğini aktardı. Yeni düzenleme ile kurulacak derneklerin “devlet güvenliğini tehdit etmemesi” ve “uluslararası anlaşmaların ihlal edilmemesi” şartlarına ek olarak milli güvenlik ve kamu güvenliği kısıtlamaları ile getirildiğini not eden ABTTF, bu düzenlemenin asıl amacın isminde Türk kelimesi geçen derneklere izin vermemek olduğunu söyledi.

Yeni düzenlemenin kabulünün ardından İskeçe Türk Birliği’nin Trakya İstinaf Mahkemesi’nin derneğin kapatılmasını onayan 2002 tarihli kararının iptal edilerek derneğin resmi tüzel kişiliğini iade etmesi istemiyle mahkemeye başvurduğunu belirten ABTTF, 9 Şubat 2018’deki duruşmada derneğin talebinin görüşüldüğünü belirtti. Ayrıca Rodop İli Türk Kadınları Kültür Derneği ile Meriç İli Azınlık Gençlik Derneği’nin de mahkemeye başvurmaya hazırlandığını aktaran ABTTF, Yunan makamlarından Batı Trakya Türklerinin dernek kurma hakkını iade etmesini ve AİHM kararlarını uygulamasını talep etti.

ABTTF’nin BM’ye sunduğu yazılı bildiriye
https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G18/042/57/PDF/G1804257.pdf?OpenElement linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ