ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF İzmir’de düzenlenen FUEN TAG’nin 4. yıllık toplantısına katıldı

30.10.2017
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 24-27 Ekim 2017 tarihlerinde Anavatan Türkiye’nin İzmir şehrinde yapılan Avrupa Milletleri Federal Birliği (FUEN) Türk Azınlıkları/Toplulukları Çalışma Grubu’nun (TAG) 4. yıllık toplantısına katıldı. FUEN üyesi Rodos, İstanköy ve Onikiada Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği’nin (ROİSDER) ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu FUEN Başkan Yardımcısı sıfatıyla iştirak ederken toplantıda ABTTF’yi Başkan Yardımcısı Bülent Çolak temsil etti. Toplantıya FUEN TAG Sekretaryası adına ABTTF Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık ve ABTTF Sekreteri Demet Öcal de katıldı.

Türk azınlık ve topluluklarının temsilcileri toplantıda bir araya geldi

Avrupa’nın dokuz farklı ülkesinden on üç kuruluşun iştirak ettiği toplantıya FUEN üyesi olarak Batı Trakya Türk toplumunu temsilen ABTTF, Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi ve Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD), Ahıska Türklerini temsilen Milletlerarası Meshet Türkleri Cemiyeti “VATAN” ve Meshet Türkleri Cemiyeti Azerbaycan’da “VATAN”, Karaçay-Balkarları temsilen Karaçay-Balkar Geleneklerini Güçlendirme ve Geliştirme Toplumsal Kuruluşu “Bars El”, Kırım Tatarlarını temsilen Kırım Tatar Milli Meclisi iştirak etti. Toplantıya ayrıca FUEN’ye henüz üye olmayan Kosova Genç Birlik Derneği Kosova’daki Türkleri, Kırcaali Türk Kültür ve Sanat Derneği Bulgaristan’daki Türkleri, Moskova Kumuk Derneği “Qumuqlar” Kumukları, Kültür Güzel Sanatlar Derneği “Yeni Yol” Makedonya’daki Türkleri ve Ukrayna Gagavuz Birliği de Ukrayna’daki Gagavuzları temsilen katıldı.

Toplantıda “Azınlıkları Koruma Paketi Girişimi (MSPI)” hakkında sunum yapılırken katılımcılar mensubu oldukları Türk azınlık ve toplulukları ile ilgili güncel gelişmeleri aktardılar

25 Ekim Çarşamba günü T.C. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile İzmir kültür ve tarih turu gerçekleştirilirken öğleden sonra katılımcılar T.C. Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar’la makamında bir araya geldi, ev sahibi ROİSDER’i ziyaret etti.

26 Ekim Perşembe günü yapılan toplantıda selamlama konuşmasını FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu gerçekleştirdi. Ardından FUEN’nin ulusal azınlıklar için Avrupa genelinde bir koruma mekanizmasının oluşturulması ve Avrupa’daki dilsel ve kültürel çeşitliliğin güçlendirilmesi amacıyla başlattığı “Azınlıkları Koruma Paketi (MSPI)” başlıklı Avrupa Vatandaşları Girişimi ile ilgili olarak Kampanya Koordinatörü László Bodor bir sunum gerçekleştirdi.

Toplantının devamında ev sahibi ROİSDER Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, adalarda yaşayan Türklerin yaşadıkları sorunları aktaran bir sunum gerçekleştirirken FUEN Başkan Yardımcısı Halit Habip Oğlu ve FUEN TAG Sekretaryası adına Melek Kırmacı Arık, FUEN TAG’nin son bir yılda gerçekleştirdiği çalışmaları, katılımcı kuruluşlar da temsil ettikleri Türk azınlık ve topluluklarının yaşadığı güncel sorunları dile getirdiler. FUEN TAG toplantısına ilk kez katılan Kültür Güzel Sanatlar Derneği “Yeni Yol” Makedonya’da yaşayan Türklerin bugünkü durumu ve sorunları, Ukrayna Gagavuz Birliği de Ukrayna’da yaşayan Gagavuzların tarihi, yaşantısı ve sorunları hakkında birer sunum yaptı.

FUEN TAG 2013-2017 faaliyet raporunun da tanıtıldığı toplantıda katılımcı kuruluşların katkıları ile FUEN TAG’nin 2018 yılı faaliyetleri görüşülerek ortak yol haritası belirlendi.
GALERİ