ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’ne yazılı bildiri sundu

20.06.2017
ABTTF yazılı bildirisinde, Batı Trakya Türk toplumunun ana dilde eğitim hakkı ve iki dilli azınlık anaokulları sorununu aktardı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nin 6-23 Haziran 2017 tarihlerinde İsviçre’nin Cenevre şehrinde gerçekleştirilen 35. olağan oturumuna “Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde okul öncesi iki dilli eğitim sorunu” başlıklı yazılı bildiri sundu. Yazılı bildirisinde, Yunanistan’da yaşayan Batı Trakya Türk toplumunun ana dilde eğitim hakkının ve eğitim alanındaki özerkliğinin Lozan Antlaşması ile garanti altına alındığını not eden ABTTF, Batı Trakya Türklerinin kendi eğitim kurumlarını kurma ve idare etme hakkına sahip olduğunun altını çizdi.

Batı Trakya Türk toplumunun eğitim özerkliğinin uygulanan hükümet politikaları sonucu yıllar içerisinde tahrip edildiğini belirten ABTTF, Yunan makamlarının bugün azınlık okullarının her kademesinde geniş çaplı bir kontrole sahip olduğunu, Yunanistan’da okul öncesi eğitimin zorunlu eğitim kapsamında olmasına rağmen Batı Trakya’da Türk çocuklarının ana dillerini öğrenebilecekleri iki dilli azınlık anaokullarının bulunmadığını, Yunan makamlarının Batı Trakya Türk toplumunun azınlık okul sistemi dahilinde Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitim verilecek iki dilli azınlık anaokulları açılması talebini ısrarla reddettiğini kaydetti.

2012-2013 eğitim ve öğretim yılı başında İskeçe iline bağlı Şahin köyünde Batı Trakya Türk toplumuna mensup çocukların devlet anaokullarına gitmedikleri için ilkokul birinci sınıfa kaydedilmediklerini aktaran ABTTF, ebeveynlerin yalnızca Yunanca dilinde eğitim verilen devlet anaokullarına çocuklarını göndermek istemediklerini söylediklerini, Şahin köyünde yaşanan bu durumun önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında tekrar etmemesi için Yunan makamlarınca henüz bir adım atılmadığını, ebeveynlerin iki dilli azınlık anaokullarının açılmasını beklediklerini dile getirdi. ABTTF ayrıca, Batı Trakya Türk toplumuna ait kuruluşların birçok kez başvuruda bulunmasına rağmen Yunan makamlarının bölgede özel iki dilli azınlık anaokulları açılmasına da izin vermediğini aktardı.

Yazılı bildirisinde, Batı Trakya’da azınlık okul sistemi dahilinde iki dilli azınlık anaokulları açılmasını talep eden ABTTF, Yunan hükümetine Türkçe ve Yunanca dillerinde eğitimin verileceği özel iki dilli azınlık anaokulları kurması için Batı Trakya Türk toplumuna izin vermesi çağrısında bulundu.

ABTTF’nin BM İnsan Hakları Konseyi’nin 35. olağan oturumuna sunduğu yazılı bildirinin tam metnini okumak için:
https://documents-dds-ny.un.org/doc/UNDOC/GEN/G17/145/76/PDF/G1714576.pdf?OpenElement
GALERİ