ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü Almanya’nın Meschede şehrinde anıldı

06.02.2017
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği, “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nün 29. yıldönümünü 4 Şubat 2017 Pazar günü dernek lokalinde düzenlediği etkinlikle andı.

29 Ocak tarihi Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinde dönüm noktası

Meschede derneğinin düzenlediği anma etkinliğine ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcıları Aydın Ahmet ve İsmail Rüşüt ile derneğin yönetici ve üyeleri eş ve çocukları ile iştirak etti. Bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anma etkinliğinde selamlama konuşmasını ABTTF Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda ev sahibi Meschede Derneği Başkan Yardımcısı Aydın Ahmet yaptı. Ardından konuşan ABTTF Başkanı Habip Oğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın iki 29 Ocak’ı andığını, ilkinin azınlığın haksızlık ve baskıya boyun eğmeyerek tek bir ağızdan “Yeter!” diye haykırarak 29 Ocak 1988’de Gümülcine meydanında yaptığı direniş eylemi olduğunu, ikincisi olan 29 Ocak 1990 tarihinde ise 1988’de yaşanan olayları anmak amacıyla mevlit okutmak için yine Gümülcine’de bir araya gelen azınlık mensuplarının saldırıya uğradığını, dövüldüğünü, Türk esnafının dükkanlarının yıkıldığını ve yağmalandığını söyledi. 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 tarihlerinde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hakları için verdiği mücadelenin ardından tabii ki de eskiye nazaran olumlu bazı gelişmelerin yaşandığını, azınlık mensuplarının vatandaşlıktan doğan bireysel haklarını elde ettiğini ve Batı Trakya Türklerinin artık ev yapabildiğini, gayrimenkul alıp satabildiğini ve hatta av tüfeği bile satın alabildiğini kaydeden Habip Oğlu, ancak kolektif haklar yani Batı Trakya Türklerinin azınlık olarak sahip olduğu haklar konusunda hiçbir ilerleme kaydedilmediğini, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan’da 1967’de iktidara gelen askeri cuntaya kadar sahip olduğu eğitim ve din özerkliğinin halen iade edilmediğini, azınlığın etnik “Türk” kimliğinin inkar edildiğini ifade etti. Son günlerde azınlık temsilcilerinin çeşitli bahanelerle adli kovuşturmalara uğradığını ve pek çok kez emniyete ifade vermeye çağrıldığını, bu yaşananların 1988 yılı öncesini hatırlattığını belirten Habip Oğlu, “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nün unutulmaması ve gelecek nesillere aktarılması için Batı Trakya ile Türkiye ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde anma etkinlikleri düzenlendiğini, ABTTF’nin de üye dernekleri ile birlikte Almanya’nın farklı şehirlerinde 29 Ocaklar’ı andığını, Meschede derneğinin düzenlediği bu anma etkinliğine de kendisinin eşi ve çocukları ile iştirak ettiğini ifade etti.

Konuşmaları takiben Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinde dönüm noktası olan 29 Ocak 1988 tarihinde Gümülcine’de yapılan yürüyüşe katılan ve yaşanan olaylara canlı olarak tanıklık eden Meschede Derneği Başkan Yardımcısı ve ABTTF Başkan Yardımcısı Ahmet Ahmet ve yaşı büyük olan diğer konuklar o güne dair anılarını aktardı. Etkinlikte katılımcılar, 29 Ocak 1988 ve 29 Ocak 1990 tarihlerinde yaşanan olaylar hakkında sohbet ederken dernek üyesi kadınların hazırladığı pasta ve kekler çay ve kahve eşliğinde ikram edildi. Ardından ev sahibi Meschede derneğinin katılımcılara ikramı olan akşam yemeği hep birlikte yendi.
GALERİ