ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Almanya’da yaşayan Batı Trakya Türkleri 29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü andı

30.01.2017
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) üyesi dernekler, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak arama mücadelesinde dönüm noktası olan “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nün 29. yıldönümünü Almanya’da düzenledikleri çeşitli etkinliklerle andılar.

Troisdorf, Gütersloh, Stuttgart ve Lippstadt şehirlerinde anma etkinlikleri düzenlendi

ABTTF üyesi Troisdorf Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği’nin 29 Ocak 2017 Pazar günü düzenlediği anma etkinliğine ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu, ABTTF Başkan Yardımcıları Sami Yusuf, Sebahattin Mümin ve Mustafa Kasap ile ABTTF Disiplin Kurulu Başkanı İsmail Apti Oğlu katıldı. Dernek üyeleri ile Troisdorf ve çevresinde yaşayan Batı Trakya Türklerinin yoğun ilgi gösterdiği anma etkinliğinin açılış konuşmasını ABTTF Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Troisdorf Derneği Başkanı Mustafa Kasap yaptı. Kasap, tüm katılımcıları selamladıktan sonra 29 Ocak 1988’de yapılan yürüyüşün ve iki yıl sonra aynı tarihte yaşanan saldırıların Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve özgürlükleri için on yıllardır yürüttüğü demokratik mücadelesindeki önemine vurgu yaptı. ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu da yaptığı konuşmada, Yunan devletinin Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğini reddetmesi ve “Türk” adıyla var olan derneklerin yasaklanarak kapatılması üzerine Batı Trakya Türklerinin 29 Ocak 1988’de Gümülcine’de bir yürüyüş düzenlediğini, tek bir ağızdan “Türk’üz!” diye haykırdığını, yürüyüşün Yunan polisi tarafından şiddetle engellendiğini ve birçok Batı Trakya Türk’ünün yaralandığını, iki yıl sonra aynı tarihte bu olayları anmak ve Yunan devletinin yasak kararını protesto etmek için yine Gümülcine’de toplanan Batı Trakya Türklerinin saldırılara maruz kaldığını ve Türk esnafın dükkanlarının yağmalandığını söyledi. Yunan devletinin gasp ettiği azınlığın eğitim ve din özerkliğinin iadesi için Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin haklı mücadelesini ABTTF’nin öncülüğünde yılmadan sürdürdüğünü, aynı mücadelenin Batı Trakya’da da verildiğini belirten Habip Oğlu, son dönemde artış gösteren ve Batı Trakya Türk Azınlığı’nı doğrudan hedef alan ayrımcı uygulamaların ile ırkçı temelli ve şiddet ve saldırıların 29 Ocak 1988 tarihinden önceki günleri anımsattığını ifade etti. Ardından 29 Ocak 1988’de yaşanan olaylara bizzat tanıklık eden ABTTF Başkan Yardımcıları Sebahattin Mümin ve Sami Yusuf, anılarını katılımcılarla paylaştı. Konuşma ve sunumların sona ermesini takiben ev sahibi Troisdorf derneğinin katılımcılara ikramı olan öğle yemeği hep birlikte yendi.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğini inkar edenlere karşı “Türk” olduğunu dile getirdiği 29 Ocak tarihinin unutulmaması ve genç nesillere aktarılması için Almanya’nın Gütersloh, Stuttgart ve Lippstadt şehirlerinde faaliyet gösteren ABTTF üyesi dernekler de kendi lokallerinde anma etkinlikleri düzenledi.

ABTTF üyesi Gütersloh Batı Trakya Türk Kültür ve Dayanışma Derneği’nde düzenlenen “29 Ocak Milli Direniş Günü ve Merhum Liderimiz Dr. Sadık Ahmet”i anma etkinliğinde, bir dakikalık saygı duruşunun ardından derneğin sabık başkanı İbrahim Süleyman, günün anlam ve önemine dair bir sunum yaptı. “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü” ile ilgili çocuklar tarafından şiirlerin okunduğu ve video-slayt gösteriminin yapıldığı anma etkinliği, derneğin yönetim kurulunun katılımcılara yaptığı ikram ile sona erdi.

ABTTF üyesi Gütersloh ve Çevresi Yunanistan Batı Trakya Türkleri Kültür ve Aile Birliği’nin düzenlediği ve çocuk ve gençlerin de iştirak ettiği “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü’nü anma etkinliğinde derneğin başkanı Mustafa Cambaz, 29 Ocak 1988 ve 1990 tarihlerinde yaşanan olaylar ve 29 Ocak tarihinin bir dönüm noktası olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hak ve özgürlükler mücadelesindeki önemi hakkında bir sunum gerçekleştirdi.

ABTTF üyesi Stuttgart ve Geniş Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği’nin düzenlediği anma toplantısına ABTTF Başkan Yardımcısı İbrahim Yusuf Hüseyin iştirak ederken toplantıda, 29 Ocak 1988 tarihinde Batı Trakya Türklerinin etnik kimliğini inkar edenlere karşı ayağa kalkarak tüm dünyaya tek bir ağızdan “Türk” olduğunu haykırdığı ifade edildi.

ABTTF üyesi Lippstadt Batı Trakya Türkleri Eğitim ve Kültür Derneği de 29 Ocak 2017 Pazar sabahı dernek yönetici ve üyelerinin aileleri ile birlikte katıldığı dernek lokalindeki kahvaltının ardından düzenlediği toplantı ile “29 Ocak Toplumsal Dayanışma ve Milli Direniş Günü”nü andı.
GALERİ