ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF συμμέτειχε στο Φόρουμ των Ηνωμένων Εθνών για τα Μειονετικά Θέματα

25.11.2016
Στο φόρουμ με θέμα "στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης οι μειονότητες" η ABTTF δήλωσε ότι το μίσος και επιθέσεις εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης αυξήθηκε κατά την ανθρωπιστική και οικονομική κρίση στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) παρακολούθησε την 9η Σύνοδο του Φόρουμ Ζητήματα Μειονοτήτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, το Σώμα των Ηνωμένων Εθνών 24 με 25 Νοεμβρίου το 2016. Στη συνεδρία με τίτλο "Οι μειονότητες στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης" την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης αντιπροσώπησε η Μελέκ Κίρματζί Αρίκ από την ABTTF Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων. Επίσης, στη συνέδρια συμμέτειχε ο Σύμβουλος και Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδιακής Ένωσης των Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN) από τον Γραφείο Βρυξελλών και μέλος της ΑΒΤΤF Frank de Boer.

Σε μια συνεδρία όπου η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής κρίσης συζητήθηκαν λεπτομερώς να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση και η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων η ABTTF μετέφερε τις επιθέσεις μίσους εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης . Η Μελέκ Κίρτματζί μιλώντας στη σύνοδο με τίτλο ''η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων'', προκειμένου να αποφευχθεί η ανθρωπιστική κρίση, όπως δήλωσε και στο συμβούλιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την υιοθέτηση της 2ης Έκθεσης της Οικουμενικής Περιοδικής επανεξέταση της Ελλάδας (UPR) ο ρατσισμός και της μισαλλοδοξίας εις βάρος των ευπαθών ομάδων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα στο περιβάλλον της οικονομικής και προσφύγων κρίσης. Η ABTTF προσθέτησε η τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης που είναι γνώστη από την Ελλάδα ως θρησκευτική μειονότητα και όχι μια εθνοτική ομάδα, έχει γίνει ο στόχος ρατσιστικών επιθέσεων τα τελευταία χρόνια και αυτό το ζήτημα είχε εκφραστεί και στην έκθεση τις ΗΠΑ (Διεθνή Έκθεση Θρησκευτικής Ελευθερίας). Η ABTTF, σαν παράδειγμα μιας επίθεσης σε χώρους λατρείας, το οποίο εξέφρασε την επίθεση στο τζαμί Μαχμούτ Αγά στην Κομοτηνή τον Απρίλιο του 2015, δεν υπήρξε καμία εθνική ή θρησκευτική βία στην περιοχή πριν, αλλά υπάρχει μια αυξανόμενη τάση αλλά στα τελευταία χρόνια . Η ABTTF συνέστησε τη δημιουργία ενός θεσμικό μηχανισμό για να ασχολούνται με θέματα μειονοτήτων στο πλαίσιο των αρμόδιων εθνικών αρχών για αποτελεσματικά μέτρα για την πρόληψη του ρατσισμού και των διακρίσεων. Επίσης, η ABTTF τόνισε στη σημασία για να αποφευχθούν οι διακρίσεις μαζί με τη μειονότητα τη δημιουργία ενός μηχανισμού παραπόνων και ζήτησε από τις ελληνικές αρχές να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα.

Στο θέμα της προστασίας των μειονοτήτων κατά της ανθρωπιστικής κρίσης, η Ελλάδα μίλησε για την κρίση των προσφύγων και εξέφρασε τα νομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση του ρατσισμού. Η Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να αρνείται την εθνική τουρκική ταυτότητα της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και χρησιμοποιεί τη φράση «μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη», υποστήριξε ότι οι επιθέσεις μίσους που βασίζεται στην Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν συνδέονται με το αντικείμενο ή την πραγματικότητα στη περιοχή.
ΓΚΑΛΕΡΙ