ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η ABTTF συμμέτειχε στο συνέδριο στήριξη των Εθνικών Μειονοτήτων

11.11.2016
Στο συνεδρίο συζητήθηκε σε μια ακαδημαϊκή σκοπιά των εθνικών πολιτικών μειονοτήτων και επιπτώσεις της Μητρικής Πατρίδας πάνω στις εθνικές μειονότητες

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF), συμμέτειχε στο συνέδριο με τίτλο "20ου και 21ου αιώνα από τις Εθνικές Μειονότητες στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη η υποστήριξη από την «Μητρηκή Πατρίδα» ''το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 9 - 11 Νοεμβρίου το 2016. Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη όπως το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο για τον Πολιτισμό και την Ιστορία των Γερμανών στην Ανατολική Ευρώπη, η ευρωπαϊκή μνήμη Δικτύου και Αλληλεγγύης (ENRS) και το Ινστιτούτο Εξωτερικών Σχέσεων (IFA), τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, της Ομοσπονδιακής Ένωσης Ευρωπαϊκών Εθνών (FUEN), το Ευρωπαϊκό Κέντρο για Θέματα Μειονοτήτων (ECMI) στο συνέδριο από την ABTTF συμμέτειχε η Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων Μελέκ Κίρματζί Αρίκ. Στο συνέδριο συζητήθηκαν οι πολιτικές των κρατών για τις εθνικές μειονότητες, αξιολογήθηκαν οι πολυμερείς προσεγγίσεις σε μια συγκριτική κατάσταση των εθνικών μειονοτήτων σε διάφορες χώρες και οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής πάνω στις εθνικές μειονότητες.

Η έναρξη του συνεδρίου ξεκίνησε με την ομιλία του εκπροσώπου της Γερμανικής κυβέρνησης για τα Θέματα Μετανάστευσης και Εθνικών Μειονοτήτων ο Hartmut Koschyk. Στην ομιλία του ο Koschyk τονίζοντας ότι όχι μόνο στις γερμανικές μειονότητες που ζουν σε διαφορετικές χώρες αλλά σε όλες τις εθνικές μειονότητες δίνουν μεγάλη σημασία. Η Γερμανία στη Προεδρία του ΟΑΣΕ το 2016 δήλωσε ότι μία από τις τρεις προτεραιότητες είναι οι εθνικές μειονοτήτες. Ο Koschyk, έχουν μια ιδιαίτερη έμφαση στο γεφύρωμα ρόλο των εθνικών μειονοτήτων και γι'αυτό το λόγο πραγματοποίησαν μια συνάντηση στη Βιέννη για της ανθρώπινης διάστασης.

Στο συνέδριο συμμέτειχαν πολυάριθμες κοινωνικές επιστήμονες ως ομιλητές, επίσης έλαβαν μέρος ως ομιλητές στη συνάντηση ο Πρόεδρος του Lorant Vincze και η Αντιπρόεδρος Olga Martens της (FUEN)

H ABTTF: Λόγω της προσέγγισης με βάση ιστορικές προκαταλήψεις δεν υπάρχει επίσημο διαλόγου μηχανισμού με την Τούρκικη Μειονότητα της Δυτικής Θράκης, η έλλειψη καθεστώτος προστασίας των μειονοτήτων συμπεριλαμβανομένου όλων των κρατών δημιουργεί ένα αδιέξοδο σε εθνικό επίπεδο.

Στη σύνοδο με θέμα προς στήριξη των πολυμερών και διμερών προσέγγιση ως ομιλήτρια έλαβε χώρο από Συμβουλευτική Επιτροπή Προστασίας των Εθνικών Μειονοτήτων της σύμβασης-πλαισίου (FCNM) η Πρόεδρος Καθηγήτρια Δρ. Pέτρα Roter, δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει τη σύμβαση αλλά δεν ενέκρινε. Στις συνομιλίες μεταξύ που διεξάγονται, επέκρινε την Ελλάδα τη στάση που επικρατεί απέναντι στις μειονότητες για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Στον ίδιο σύνοδο πήρε το λόγο η Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων Μελέκ Κίρματζί Αρίκ από την ABTTF, είπε ότι παρά η θέση της Τούρκικης Μειονότητας της Δυτικής Θράκης και των δικαιωμάτων ορίζονται με τη Συνθήκη της Λωζάνης σε πολλά επίπεδα αντιμετοπίζει προβλήματα λόγω της προσέγγισης με βάση την ιστορική προκατάληψη του κράτος και επέκρινε την απουσία ενός επίσημου μηχανισμού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων. Η Αρίκ υπενθυμίζοντάς την Σύμβαση-Πλαισίου για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων (FCNM) το οποίο είναι ένα από τα βασικά έγγραφα στον τομέα προστασίας των εθνικών μειονοτήτων ότι η Ελλάδα έχει υπογράψει την σύμβαση αλλά δεν ενέκρινε, και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτό το μηχανισμό. Στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της έλλειψης μηχανισμό ή ένα σύστημα προστασίας για την προστασία των εθνικών μειονοτήτων, η Κίρματζί είπε ότι η περίπτωση αυτή δημιουργείται ένα αδιέξοδο για την Τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης και άλλων εθνικών μειονοτήτων.




ΓΚΑΛΕΡΙ