ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

AP milletvekilleri ve uluslararası sivil toplum kuruluşları Batı Trakya’da

23.09.2016
ABTTF’nin gerçekleştirdiği keşif ziyaretinde Avrupa Parlamentosu milletvekilleri ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını yerinde inceledi

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi iki milletvekili ve uluslararası sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan bir heyetle 19-22 Eylül 2016 tarihlerinde Batı Trakya’ya keşif ziyareti gerçekleştirdi. Ziyaret süresince heyet Batı Trakya Türk Azınlığı’nın temel ve güncel sorunlarını yerinde gözlemledi.

ABTTF Başkanı Halit Habip Oğlu’nun başkanlık ettiği heyette Finlandiya’daki İsveç azınlığına mensup AP Milletvekili Nils Torvalds (ALDE) ve Slovakya’daki Macar azınlığına mensup AP Milletvekili Pal Csaky (EPP) ile Brüksel merkezli sivil toplum kuruluşlarından Temsil Edilmeyen Milletler ve Halklar Örgütü (UNPO) Genel Sekreteri Marino Busdachin ile AP’de siyasi grubu bulunan Avrupa Hür İttifakı’na (EFA) bağlı faaliyet gösteren siyasi düşünce kuruluşu Centre Maurits Coppieters’nin (CMC) Yönetim Kurulu üyesi ve aynı zamanda EFA Başkan Yardımcısı Miguel Martinez Tomey ve Yunanistan’ın insan ve azınlık hakları alanında önde gelen sivil toplum kuruluşlarından Yunan Helsinki Gözlem Evi (GHM) Sözcüsü Panayote Dimitras yer aldı.

ABTTF Başkan Yardımcısı Mehmet Hüseyin, ABTTF Merkez Ofisi Sorumlusu K. Engin Soyyılmaz ile ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu Üyesi Ali Ali Çavuş’un da iştirak ettiği keşif ziyaretinin ilk gününde heyet, Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif’i makamında ziyaret etti. Sonrasında heyet eğitim alanındaki sorunları öğrenmek üzere Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ), Batı Trakya Azınlığı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) ve Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği (BTTÖB) ile ortaklaşa bir toplantı gerçekleştirdi. Gümülcine Türk Gençler Birliği’ni ziyaret eden heyet, isminde “Türk” kelimesi geçtiği için kapatılan derneğin hukuki ve siyasi mücadelesi hakkında bilgi edindi. Gümülcine’de Türk ve Yunan köylerini ziyaret eden heyet öğleden sonra ise İskeçe Türk Birliği’ni ziyaret ederek yine isminde geçen “Türk” kelimesi nedeniyle kapatılan, 20 yılı aşkın süren hukuk mücadelesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açarak kazanan derneğin hukuk sürecini yetkililerden dinledi. İlk günün akşamında ise heyet, Batı Trakya Türk Öğretmenler Birliği’nde azınlık medya temsilcileri ile biraraya geldi.

21 Eylül’de keşif ziyareti AP milletvekillerinin yoğun programları nedeniyle bölgeden ayrılmaları üzerine sivil toplum kuruluşlarının incelemesi ile devam etti. UNPO, GHM ve CMC temsilcileri ikinci günde ilk olarak Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alandaki temsilcisi olan Dostluk Eşitlik Barış (DEB) Partisi’nin Gümülcine’deki genel merkezini ziyaret etti. Aynı zamanda EFA üyesi olan DEB Partisi, heyete Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik politikasını aktardı, pek çok sorun içeren bu politikanın acil olarak değiştirilmesi gerektiğini vurguladı. İkinci günde heyet Dimetoka’ya geçerek burada Dimetoka Müslümanları Spor, Kültür ve Eğitim Derneği’ni ve Çelebi Sultan Mehmet Camii’ni (Beyazıt Camii) ziyaret ederek bölgedeki durum hakkında bilgi edindi.
GALERİ