ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Dernek kurma özgürlüğü alanındaki sorunlar AGİT’in gündeminde!

17.04.2015
ABTTF ve BTAYTD AGİT Ek İnsani Toplantısı’nda Yunanistan’dan AİHM kararlarını yerine getirmesini istediler

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 16-17 Nisan 2015 tarihlerinde Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Ofisi (ODIHR) tarafından düzenlenen “Dernek Kurma Özgürlüğü Odağında Barışçıl Toplanma ve Dernek Kurma Özgürlükleri” konulu Ek İnsani Boyut Toplantısı’na katıldı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nı temsilen ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyeleri Funda Reşit ve Bülent Apturahim ile Batı Trakya Azınlğı Yüksek Tahsilliler Derneği (BTAYTD) Genel Sekreteri ve İnsan Hakları Kolu Sorumlusu Mehmet Memet ve Batı Trakya Azınlığı Kültür ve Eğitim Şirketi (BAKEŞ) Genel Müdürü ve BTAYTD üyesi Pervin Hayrullah, dernek kurma özgürlüğü alanında karşılaşılan sorunları gündeme taşıdılar.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen toplantının ilk gününde konuşma yapan Pervin Hayrullah, Yunanistan Anayasası’nın 11. ve 12. maddelerinde barışçıl toplanma ve özgürce dernek kurma haklarının tanındığını belirtmesine karşın Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarını kısıtlayıcı nitelikte eylemlere başvurduğunu dile getirerek isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini söyledi.

Toplantının ikinci gününde ayrımcılık yapmama ve barışcıl toplanma ve dernek kurma özgürlüğü oturumunda konuşmacı olarak yer alan Demokrasi ve İnsan Hakları Geliştirme Merkezi Başkanı Yuri Dzhibladze kimsenin başka bir insana karşı bir ayrıcalığı olmadığının altını çizdi, diğer azınlıkların yanında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın da yok sayıldığını ifade etti. Aynı oturumda konuşan Yunanistan Helsinki İzleme Komitesi Sözcüsü Panayote Dimitras da Yunanistan’ın Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğini tanımadığını ifade etti. Bu oturumda söz alan ABTTF Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Funda Reşit, Bekir Usta grubu adı altında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Yunanistan’ı mahkum eden 2007 ve 2008 tarihli üç kararı olduğunu söyledi. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin de Yunanistan’ın AİHM kararlarını uygulaması konusunu takip ettiğini belirten Reşit, Yunanistan’ın AİHM kararlarını ısrarla uygulamadığını, bu nedenle AİHM’nin Yunanistan’ı tekrar yargılayacağını belirtti. Bu oturumda konuşan Pervin Hayrullah, Yunan Anayasası’nın kanun önünde tüm Yunanlıları eşit olarak kabul ettiğini ve tüm Yunan vatandaşlarının kar amacı gütmeyen dernek ve birlikler kurma hakkı olduğunu hatırlatarak Yunanistan’dan Batı Trakya Türk Azınlığı’nın dernekleşme özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasını istedi. Cevap verme hakkını kullanan Yunanistan, ülke genelinde yaklaşık 50 azınlık ve değişik gruba ait derneğin aktif olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi, Yunanistan’ın AGİT dahil olmak üzere tüm kuruluş ve sözleşmeler dahilinde hiçbir ayrımcılık yapmadan tüm vatandaşlarına eşit mesafede olduğunu kaydetti.

Öğleden sonra derneklerin kamusal karar alma mekanizmalarına katılımı konulu oturumda konuşan Funda Reşit, Yunanistan’ın resmi olarak yalnızca “Trakya’da Müslüman azınlığı” tanıdığı ve isminde “Türk” kelimesi geçen dernekler kurulmasına izin vermediği için azınlık derneklerinin yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde kamusal karar alma mekanizmalarına katılmasının mümkün olmadığını söyledi. Reşit, Yunan makamlarından resmi bir diyalog mekanizması kurarak azınlığı karar alma sürecine eşit bir şekilde dahil etmesini talep etti.
GALERİ