ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. παραβρέθηκε στη Συνεδρίαση για την Ανθρώπινη Διάσταση του ΟΑΣΕ

06.10.2014
Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. και η Διευθύντρια της Πολιτιστικής Εκπαιδευτικής Εταιρίας της Μειονότητας της Δυτικής Θράκης ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, βγάζοντας στο προσκήνιο τα δικαιώματα της Tούρκικης Mειονότητας της Δυτικής Θράκης, τέθηκαν στο τραπέζι το εκτεθειμένο ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. , συμμετείχε στις 29-30 Σεπτεμβρίου το 2014 έδρα του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODHIR), που αποτελεί την τρίτη διάσταση του ΟΑΣΕ( Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη). Η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία πρωτεύουσα της Πολωνίας, η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης εκπροσωπήθηκε δια της Φουντά Ρεσήτ και του Μπουλέντ Απτουραχήμ μέλη της Ομάδας Διεθνών Εργασιών και Λόμπι της Ε Ο Τ Δ Θ και η διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ η Περβίν Χαϊρουλλάχ.

Η σημασία της εκπαίδευσης και της ενεργού συμμετοχής στην κοινωνία

Σχετικά με την ενότητα "Δικαιώματα των ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες" στην εναρκτήρια ομιλία του ο Αρμοστής του ΟΑΣΕ για τις μειονότητες ο Astrid Thors είπε ότι η κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, μπορεί να εμφανιστεί μαζί με την εκπαίδευση και με την ενεργό συμμετοχή, ωστόσο η κατάχρηση της εκπαίδευσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις αναφερόμενες εθνικά συμφέροντα. Ο υψηλός Επίτροπος συνιστά το άνοιγμα μειονοτικά σχολεία, και υπογράμμισε ότι χρειάζεται και η συμμετοχή των εθνοτικών κοινοτήτων κατά τον καθορισμό των διδακτικών υλικών. Επιπλέον, τα παιδία ηλικίας νηπιαγωγείων προτού να μάθουν επίσημη γλώσσα της χώρας να λάβουν εκπαίδευσης στη μητρική τους γλώσσα ώστε να εκφράζονται έτσι καλύτερα.

Μετά από αυτή την ομιλία παίρνοντας τον λόγο η Φουντά Ρεσήτ μέλη της Ομάδας Διεθνών Εργασιών και Λόμπι της Ε Ο Τ Δ Θ μίλησε για το πρόβλημα της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης για τα νηπιαγωγεία. Η Ρεσήτ,υπενθύμισε το άρθρο, ο προσδιορισμός των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Συνθήκη της Λωζάννης που βρίσκεται στο άρθρο 3; «Η μειονότητα τα δικά του τα σχολεία, άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα, τζαμιά, ιδρύματα και άλλους κοινωνικούς φορείς για τη δημιουργία, τη διαχείριση και να χρησιμοποιούν τη δική τους γλώσσα στα όργανα αυτά και το εσωτερικό του έχει το δικαίωμα να ασκούν ελεύθερα τη πίστη τους» .Αλλά στην Ελλάδα, το οποίο εγκρίθηκε το 2006 με το νόμο αριθμό 3518 είναι υποχρεωτική για όλα τα παιδιά 5 ετών της προσχολικής εκπαίδευσης, και επειδή δεν έγινε κανονισμό σχετικά με τα μειονοτικά σχολεία, τόνισε ότι γίνεται παραβίαση δικαιωμάτων της εκπαίδευσης που προκύπτει από την Συνθήκη της Λωζάννης. Η Φουντά Ρεσήτ στο τέλος της ομιλίας της έχει περιγράψει τρεις προτάσεις για αυτό το θέμα: Πρώτον, η δημιουργία στην περιοχή παιδικών σταθμών των δίγλωσσων μειονοτικών, δεύτερον μέχρι να ανοίξουν αυτά τα σχολεία το κράτος να δώσει τη δίγλωσση εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία και, τέλος, στην περιοχή σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία που θα πρέπει να επιτρέπεται η δίγλωσση εκπαίδευση. Παίρνοντας λόγο ως εκπρόσωπος της Τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης και η Διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ Περβίν Χαϊρουλλάχ, η Ελλάδα το 1995 ξεκίνησε την εφαρμογή 0,5% της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευσης, αλλά τα παιδία που πηγαίνουν στα γυμνάσια της τουρκικής μειονότητας σε σχολική αποτελέσματα δεν λαμβάνονται υπόψιν στον υπολογισμό και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη κατάσταση στην εισαγωγή στο πανεπιστήμιο στα παιδία που συνεχίζουν στα μειονοτικά γυμνάσια είναι μεγάλο μειονέκτημα. Επίσης, είπε ότι θα ήταν χαρά μας, μια επιτροπή με ένα εξειδικευμένο άτομο από τον ΟΑΣΕ επισκέπτοντας τη Δυτική Θράκη στις πιο καθυστερημένες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι τα πραγματικά περιστατικά να τα δούνε από πρώτο χέρι.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησε το δικαίωμα απάντησης ο εκπρόσωπος της Ελλάδας και είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξήσει αριθμού των μουσουλμάνων μαθητών που φοιτούν σε πανεπιστήμια. Ο εκπρόσωπος δηλώνοντας ότι υπάρχουν 57 νηπιαγωγεία για τις μειονότητες και ότι η ελληνική κυβέρνηση δίνει σημασία να είναι κατάλληλο την μειονοτική εκπαίδευση στη μητρική γλώσσα, ισχυρίστηκε ότι είναι προσεκτικοί στην ενσωμάτωση τη γλώσσα και τη θρησκεία.

Η Διασφάλιση της Αντιπροσωπείας Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών

Με θέμα οι μειονότητες από την ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία και τα δικαιώματα εκπροσώπησης που συζητήθηκε σε μια άλλη συνεδρία μίλησε στη Διεθνή Ομάδα για τα Δικαιώματα των Μειονοτήτων (Minority Rights Group International) ο Γενικός Διευθυντής Mark Lattimer, εκτός από την υποχρέωση του κράτους για την ενσωμάτωση να αναλάβει την ευθύνη και η μειονότητα, και ειδικότερα στον τομέα της εκπαίδευσης πρέπει να προσπαθήσουν.

Πάνω σε αυτό το θέμα πήρε λόγο εκπρόσωπος της Ε Ο Τ Δ Θ η Ρεσήτ, ανάφερε ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στο εθνικό και περιφερειακό επίπεδο υποεκπροσωπούνται στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Η Ρεσήτ περιγράφει τη μορφή του εκλογικού συστήματος «Ενισχυμένη αναλογικότητας». Επίσης συμπλήρωσε ότι εξαιτίας του συστήματος αυτού, τα πρόσωπα από τη Δυτική Θράκη Τουρκικής Μειονότητας δεν μπορούν να εκλέγουν στο κοινοβούλιο ως ανεξάρτητος υποψήφιο. Η Ρεσήτ συνιστά προς την Ελληνική κυβέρνηση , να αφαιρεθεί στις εθνικές εκλογές το εκλογικό όριο του 3%, έτσι ώστε η Δυτική Θράκη Τουρκικής Μειονότητας, περιφερειακό, τοπικό και εθνικό επίπεδο να παρέχονται για να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική και μειονοτικών ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο η διευθύντρια της ΠΕΚΕΜ, δηλώσε ότι στην περιοχή της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης, αν και αντιπροσωπεύει το ήμισυ του πληθυσμού υπάρχει κοινωνικές διακρίσεις , για παράδειγμα, δεν μπορεί να λάβει μέρος ένας από την μειονότητα στην υψηλή θέση στο στρατό, ότι δεν υπάρχει κανένας τούρκος αστυνόμος,τόνισε ότι η έμφαση ισότητα των ευκαιριών που παρουσιάζονται είναι εξαιρετικά σημαντική.

Χρησιμοποιεί τον Έλληνα εκπρόσωπο του δικαιώματος απάντησης, και είπε ότι σε όλες σχεδόν τις βουλευτικές εκλογές, οι Τούρκοι και οι Ρουμάνοι εισάγετε στο κοινοβούλιο και συμμετέχουν σήμερα σε τρεις Τούρκους βουλευτές . Επίσης, ο υπάλληλος αναφέροντας του ορίου 3% ότι είναι από τις χαμηλότερες διαθέσιμες ποσοστά στην Ευρώπη.

Αγώνα κατά του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και των διακρίσεων

Στη σύνοδο με θέμα «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας" ο εκπροσώπους του Michael whiner συντόνισε την ανοχή και καταπολέμηση των διακρίσεων έκανε ομιλία ο Ταλιπ Κιουτσουκτζαν, δήλωσε ότι η βία κατά των μουσουλμάνων αυξάνεται με κάθε μέρα που περνά, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι η αστυνομία προκειμένου να αναζητούν για τα όπλα κάνουν επιδρομή στα τζαμιά, ταυτόχρονα σημείωσε την ανησυχία του από τα λόγια μίσους κατά των μουσουλμάνων που εξαπλώνονται γρήγορα μέσω των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, και τόνισε έτσι ώστε τέτοιο είδους δραστηριότητες έχει την ανάγκη να επιτηρούνται προσεκτικά. Η Φουντά Ρεσήτ μέλη της Ομάδας Διεθνών Εργασιών και Λόμπι της Ε Ο Τ Δ Θ είπε να απαγορευθεί των ρατσιστικών κομμάτων στην πολιτική έννοια και πρόσθεσε ότι πρέπει να τιμωρηθούν λόγια μισητές.
ΓΚΑΛΕΡΙ