ABTTF
EL
ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΜΑΣ Bülten İcon
Batı Trakya

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.), συμμετείχε στην 27η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Η.Ε.

25.09.2014
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (Ε.Ο.Τ.Δ.Θ.), στις 23-24 Σεπτεμβρίου 2014 συμμετείχε στην 27η Τακτική Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Στην συνεδρίαση που διοργανώθηκε στην πόλη Γενεύη της Ελβετίας, την Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης εκπροσώπησαν τα μέλη της Ομάδας Διεθνών Εργασιών της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., οι Φούντα Ρεσήτ και Φατήχ Χαφούζ Μεχμέτ.

Οι διακρίσεις που υπέστη η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης στο πεδίο της εκπαίδευσης καθώς και το πρόβλημα των δίγλωσσων μειονοτικών νηπιαγωγείων τέθηκε στην επικαιρότητα των Η.Ε.

Στην συνεδρίαση που ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Ανωτάτου Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζeid Ra’ad Hussein και στην οποία έλαβαν μέρος εκατοντάδες διπλωμάτες, εκπρόσωποι μ.κ.ο., ακαδημαϊκών και ειδικών, η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. συμμετείχε ως μ.κ.ο. ενώπιον Η.Ε. με διαπραγματευτική υπόσταση. Η Φούντα Ρεσήτ, μέλος της Ομάδας Διεθνών και Διπλωματικών Εργασιών της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., που έλαβε τον λόγο στη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του 9ου θέματος της ημερήσιας διάταξης με τίτλο «Ρατσισμός, Φυλετικές Διακρίσεις, Ξενοφοβία και Σχετικά Είδη Μισαλλοδοξίας: Εφαρμογή της Δήλωσης Durban και Σχέδιο Δράσης», τόνισε τις διακρίσεις που βιώνει η Τουρκική Μειονότητας της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα καθώς και τα προβλήματα σχετικά με τα δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία. Η Ρεσήτ, θύμισε την Συνθήκη Λωζάννης του 1923 μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και ειδικότερα το μέρος Γ΄ όπου αναφέρεται ότι η Μειονότητα «θα έχωσιν ιδίως ίσον δικαίωμα να συνιστώσι, διευθύνωσι και εποπτεύωσιν, ιδίαις δαπάναις, παντός είδους, φιλανθρωπικά, θρησκευτικά ή κοινωφελή ιδρύματα, σχολεία και λοιπά εκπαιδευτήρια μετά του δικαιώματος να ποιώνται ελευθέρως εν αυτοίς χρήσιν της γλώσσης των και να τελώσιν ελευθέρως τα της θρησκείας των». Η Ρεσήτ, ανέφερε ότι σε αντίθεση με τις διατάξεις της άνω Συνθήκης δημοσιεύθηκε στην Ελλάδα το 2006 ο Ν. 3518 με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση για τα παιδιά ηλικίας 5 ετών και δεν έγινε καμία ρύθμιση σχετικά μετά με Μειονοτικά Σχολεία. Η Ρεσήτ, θύμισε επίσης τις υποχρεώσεις και ευθύνες της Ελλάδας όπως προκύπτουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης και Διεθνείς Συνθήκες περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ανέφερε το αίτημα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης από την Ελληνική Κυβέρνηση να ιδρύσει στην περιοχή δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία και μέχρι τη λειτουργία αυτών να παρέχεται δίγλωσση εκπαίδευση από τα δημόσια νηπιαγωγεία και μεταγενέστερα να επιτραπεί στην Μειονότητα να ιδρύει τα δικά της ιδιωτικά δίγλωσσα μειονοτικά νηπιαγωγεία.

Η Ε.Ο.Τ.Δ.Θ., κατέθεσε στην 27η τακτική Συνεδρίαση των Η.Ε. και μια έγγραφη Δήλωση σχετικά με τα ανωτέρω. Μπορείτε να μεταβείτε στο link http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=156&t=7 για να ενημερωθείτε αναλυτικά με τα ανωτέρω από την σχετική Δήλωση της Ε.Ο.Τ.Δ.Θ. με τίτλο «Διακρίσεις στην Μειονοτική Εκπαίδευση: Το Πρόβλημα των Δίγλωσσων Μειονοτικών Νηπιαγωγείων στην Ελλάδα» που δημοσιεύθηκε και στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου.
ΓΚΑΛΕΡΙ