ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Yunanistan’dan ABTTF’ye cevap

23.07.2014
Yunanistan, Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu(ABTTF)’nun Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 26.Oturumu’na Batı Trakya Türk Azınlığı’nın siyasi alanda temsil edilmesinde seçim barajı sorunu konusunda sunduğu yazılı bildiriye cevap verdi.

“Trakya’daki Müslüman azınlığın Yunan kamusal yaşamına katılımı” başlığı ile verdiği yazılı cevapta yüzde 3 seçim barajının azınlığın siyasal yaşamda temsil edilmesinde bir engel oluşturduğunun altını çizen ABTTF’ye yanıt olarak Yunanistan, yüzde 3 seçim barajının azınlığın temsilinde bir engel oluşturmadığını iddia etti.

Müslüman azınlığın yerel yönetime katılımının aktif olduğunu dile getiren Yunanistan, 25 Mayıs 2014 belediye ve eyalet seçimlerinde 120 azınlık mensubunun yerel ve bölgesel meclise seçildiğini, Kozlukebir, Yassıköy ve Mustafçova’da ise azınlık mensubu üç belediye başkanının seçildiğini kaydetti.

25 Mayıs’ta gerçekleştirilen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde ise Yunanistan’ın ifadesi ile “Demokrasi ve Eşitlik Partisi”nin, yani Dostluk, Eşitlik, Barış(DEB) Partisi’nin Rodop ve İskeçe’de 41.425 oy aldığını ve bu bölgede seçime katılım oranın yüzde 70’e yakın olduğunu kaydetti.

Yüzde 3 seçim barajının ayrımcılık gözetmeksizin tüm seçimlerde uygulandığını dile getiren Yunanistan, ABTTF’nin ifade ettiği üzere bu barajın “Trakya’da ikamet eden Müslüman inançlı Yunan vatandaşlarının” siyasi temsilinde hiçbir zaman bir engel oluşturmadığını iddia etti. 1927 yılından bu yana Müslüman azınlık üyelerinin Yunan Parlamentosu’na seçildiklerini belirten Yunanistan, 17 Haziran 2012 seçimlerinde de iki farklı partiden üç azınlık milletvekilinin parlamentoya girdiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Konseyi 26. Oturumu’na sunduğu yazılı bildiride ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yerel, bölgesel ve ulusal düzeyde temsilinde yaşanan problemleri dile getirmiş, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın hala “öteki” olarak algılandığının altını çizerek 18 ve 25 Mayıs 2014 seçimleri öncesinde yapılan ırkçı ve ayrımcı yorumları dile getirmişti. AP seçimlerinde DEB Partisi’nin Rodop ve İskeçe’de birinci çıktığını, ancak seçim barajı nedeniyle AP’ye azınlık milletvekili gönderemediğini belirten ABTTF Yunan makamlarından siyasi partiler ve bağımsız adaylar için yüzde 3 seçim barajının kaldırılmasını talep etmekle birlikte azınlığın ulusal düzeyde Yunan Meclisi’nde temsil edilmesinin garanti altına alınması için özel uygulamalar getirilmesini istemişti.

ABTTF’nin Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi 26. Oturumu’na sunduğu yazılı bildiriye http://ap.ohchr.org/documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=155&t=7 linkinden, Yunanistan’ın ABTTF’ye verdiği cevaba ise http://ap.ohchr.org/Documents/sdpage_e.aspx?b=10&se=155&t=2
linkinden ulaşabilirsiniz.
GALERİ