ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Espelkamp’ta Konferans

19.06.2004
ABTTF eski başkanlarından Cafer Alioğlu konuşma yaparken
 
Konferansı düzenleyenler ve konuşmacılar bir arada
 
Konuşmacılar Espelkamp Derneği yönetcileriyle bir arada
 
Konferansa Batı Trakyalı Türkler’in ilgisi büyüktü
 
19 Haziran 2004 Cumartesi günü Espelkamp Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği lokalinde “1923’ten Günümüze Batı Trakya Türkleri” ve “Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu ve Derneklerimiz” konulu bir konferans düzenlendi. Konferansa ABTTF eski başkanların Cafer Alioğlu ve ABTTF Genel Başkanı Halit Habipoğlu konuşmacı olarak katıldılar.

İlk olarak konuşmacılardan Cafer Alioğlu söz aldı. Yapmış olduğu konuşmada Batı Trakya Türk Azınlığı’nın tarihi, tarih boyunca azınlığımıza her alanda sistematik olarak uygulanan baskılar, bu baskılara karşı azınlığımızın ortaya koymuş olsuğu hak arama mücadelesi ve günümüzde henüz daha geri alamadığımız haklarımız konularını işledi. Tarihi süreç içerisinde dalgalı bir seyir izleyen Yunanistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler ve bunların Batı Trakya Türk azınlığına yansıması hakkında izleyicileri bilgilendirdi. Konuşmasında yapılan uluslararası anlaşmalarla azınlığımıza tanınan haklar, bunların tarihi süreç içerisinde nasıl elimizden alındığını ve bu hakların geri alınabilmesi için yapılan mücadeleyi örnekleriyle anlattı. Dr. Sadık Ahmet’in alevlendirdiği hak arama mücadelesini anlatan Cafer Alioğlu, günümüzde henüz daha elde edemediğimiz haklarımız olduğunu da belirterek, konuşmasını “Yaşasın Batı Trakya Türkleri, yaşasın büyük Türk milleti” diyerek sona erdirdi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan ABTTF Genel Başkanı Halit Habipoğlu da konuşmasında Batı Trakya Türk Azınlığı’nın haklarını geri almak üzere Avrupa çapında sürdürdüğü mücadelenin dünü ve bugünü hakkında konuştu. Sayın Halit Habipoğlu’nun konuşması özetle şöyle:

“Vatanlarında hakları elinden alınan ve maddi olarak çok zor şartlar altında yaşamak zorunda bırakılan Batı Trakya Türk Azınlığı mensupları, Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmek ve buralarda çalışmak zorunda kalmıştır.

Bu süreç sonucu Batı Trakya Türk insanı göç ettiği ükelerdeki demokratik ve özgür ortamın etkisiyle örgütlenme hakkını kullanarak, hak arama, Batı Trakya meselesini Avrupa’ya taşıma ve sesimizi orada duyurma mücadelesine girişmiştir. Batı Trakya’daki durumu Avrupa’da duyurmak için ilk önce Giessen derneğimiz kurulmuş, onu Homburg/Saar, Hamburg, Stuttgart, Kelsterbach, Münih ve Düsseldorf dernekleri izlemiştir.

Batı Trakya Türk derneklerinin ardarda kurulmasından sonra birlikte hareket etmek ve sesimizi daha güçlü duyurmak üzere derneklerimiz bir çatı altında toplanmaya karar vererek 1988’de Federasyonumuz’u kurmuşlardır. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu ağır baskıların var olduğu zamanlarda birlik ve beraberliğimizi korumamızı ve birlikte hareket etmemizi sağlıyordu.

Ancak son zamanlarda ağır baskıların azalmasıyla derneklerimizin işlevinin azalacağını düşünenler derneklerimizden kopmaya ve toplumumuzdan uzaklaşmaya başlamıştır. Çünkü artık bu derneklerin yapacağı fazla bir iş kalmadığını düşünmektedirler. Derneklerimizin üye sayıları azalmakta bazı derneklerimiz zorluklarla mücadele ederken, bazıları da kapanmak zorunda kalmaktadır. Bu da derneklerimizi ve dolayısıyla Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nu kötü yönde etkilemektedir. Maddi imkansızlıklardan dolayı sosyal ve kültürel etkinlik yapılamamaktadır. Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu bu durumdan etkilenen derneklerimize sahip çıkmakta onlara maddi ve manevi olarak destek vermektedir.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun asıl kuruluş amacı üye derneklerinden aldığı güçle uluslararası boyutta siyasi lobi çalışmalarında bulunmaktır. İçinde bulunulan durumdan dolayı zorluklar çekilse de Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu üzerine düşen görevi yerine getirerek AGİT ve Birleşmiş Milletler nezdinde girişimlerini sürdürmekte ve Batı Trakya Türk insanının haklı davasını katıldığı toplantılarda ve yaptığı ikili görüşmelerde dile getirmektedir.

Bizler karamsar olmamak ve inançla çalışmaların yürütülmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Uzun mücadeleler sonucu geri alınan haklarımızın yanısıra uluslararası anlaşmalarla güvence altına alınmış daha bir çok konu vardır. İnançla mücadele ederek, sonunan kadar sesimizi duyurmaya devam etmeliyiz.”

Konferansın sonunda Espelkamp Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Halil Kaya’da bir konuşma yaparak konuşmacılara ve katılımcılara teşekkürlerini dile getirmiştir.