ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, AP’de temaslara devam ediyor

13.07.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 12 Temmuz 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na çalışma ziyaretinde bulundu. Başkan Halit Habipoğlu ve Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli, AP Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı Grubu’na üye Franziska Keller (Almanya) ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarının çözümüne katkı sağlamak amacı ile gerçekleştirdikleri çalışmaları anlatan Başkan Halit Habipoğlu, Avrupa’da yaşayan Batı Trakya Türklerinin temsilcisi olan ABTTF’nin Almanya’daki merkez ofisi ile Brüksel Temsilciliği’nin çalışmaları hakkında bilgi verdi.

ABTTF Yeşiller/Avrupa Hür İttifakı Grubu’ndan Franziska Keller ile görüştü

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın öncelikle kolektif anlamda etnik Türk kimliğinin kullanılmasına izin verilmediğini belirten Başkan Habipoğlu, Batı Trakya’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kullanılmasına izin verilmediğini söyledi. Geçmişte “etnik Yunan soyundan” olmayan Batı Trakya Türklerinin Yunan Vatandaşlık Yasası’nın 19.Maddesi ile vatandaşlıktan çıkarıldığını söyleyen Habipoğlu, amir hükmün uygulanması nedeni ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığını belirtti.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın eğitim ve din alanında özerk bir yapıda olmasına rağmen bu özerk yapının çeşitli uygulamalar ile tahrip edildiğini söyleyen Başkan Habipoğlu, bugün her iki alanda da önemli sorunlar yaşandığını ifade etti. Dini özgürlüklerin kullanımına ilişkin olarak Başkan Habipoğlu, müftü sorunu hakkında bilgilendirmede bulundu; Batı Trakya’da atanmış ve seçilmiş müftüler olmak üzere ikili bir yapının sürdürüldüğünü belirtti. Vatandaşlıktan çıkarılan pek çok kişinin bugün başka bir ülkenin vatandaşlığını almak durumunda bırakıldığını söyleyen Habipoğlu, ayrıca Yunan vatandaşlığından çıkarılan ancak Yunanistan’da yaşamaya devam eden yaklaşık 200 “vatansız” Batı Trakya Türk’ü olduğunu ifade etti.

Basın ve ifade özgürlüğü konusunda ise son dönemde en çok konuşulan sorunlardan biri olarak Başkan Habipoğlu, Gündem ve Millet gazetelerine verilen yüksek tutardaki tazminat cezalarından bahsederek uluslararası toplum kuruluşlarının bu karara tepki gösterdiklerini belirtti.
GALERİ