ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Avrupa Parlamentosu’nda temaslarda bulundu

15.04.2011
13 Nisan 2011 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, Uluslararası İlişkiler Direktörü K. Engin Soyyılmaz ve Uluslararası Çalışmalar ve Lobi Grubu üyesi Ali Türkelli Brüksel’de Avrupa Parlamentosu’na (AP) bir günlük resmi çalışma ziyaretinde bulundular.

Çalışma ziyaretinde ABTTF, Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu Başkanı Kinga Gal (Macaristan), AP Avrupa Halk Partisi üyesi Renate Sommer (Almanya) ve Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı Grubu üyesi Emine Bozkurt (Hollanda) ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü. Görüşmelerde Batı Trakya ve Batı Trakya Türk Azınlığı hakkında bilgilendirmede bulunan ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çözüm bekleyen kronik sorunlarını aktardı. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın etnik kimliğinin devlet ve hükümet makamları tarafından ısrarla tanınmadığı ifade edilen görüşmelerde Başkan Halit Habipoğlu, bu sorunun dernek kurma özgürlüğü alanına da yansıdığını ve Yunanistan’da isminde “Türk” kelimesi geçen derneklerin kapatıldığını ve yenilerinin kurulmasına izin verilmediğini söyledi. Bununla birlikte geçmişte “etnik Yunan soyundan” olmadıkları için Yunan Vatandaşlık Kanunu’nun eski 19. Maddesi ile vatandaşlıktan çıkarılan bugün 19. Madde sorunu olarak bilinen uygulama nedeni ile yaklaşık 60 bin Batı Trakya Türk’ünün vatandaşlıktan çıkarıldığını ifade etti. Habipoğlu, bu alanda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin üç kararının bulunmasına karşılık sorunun hala çözümlenmediğini belirtti. Eğitim alanında yaşanan sorunların da dile getirildiği görüşmelerde Habipoğlu, Yunanistan’da dini liderin o toplumu oluşturan bireyler tarafından seçilmesi hakkının gasp edildiğini, bugün müftülük sorunu olarak adlandırılan karmaşık bir yapının oluşturulduğunu belirtti.

Gerçekleştirilen görüşmelerde Batı Trakya Türk Azınlığı’nın yanı sıra Yunanistan’ın Rodos ve İstanköy adalarında yaşayan Türk azınlığın eğitim ve din alanında karşılaştığı engeller ve kısıtlamalar hakkında da bilgi veren Habipoğlu, Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik artan nefret temelli suç ve saldırılar ile ilgili ABTTF tarafından hazırlanan rapor ile birlikte yine ABTTF tarafından hazırlanan 19. Madde sorunu ile ilgili raporu milletvekillerine sundu.
GALERİ