ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Gündem ve Millet davalarında Avrupa Konseyi’nden ABTTF’ye cevap geldi

12.04.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu’nun (ABTTF) Hara Nikopulu davasında Gündem ve Millet’e verilen ağır tazminat cezaları ile Gündem ve Millet’in “Azınlık Basınına ÖZGÜRLÜK” kampanyası ile ilgili olarak Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland’a iletmiş olduğu mektuba İnsan Hakları ve Hukuk İşleri Genel Direktörü Philippe Boillat’tan yanıt geldi.

24 Şubat 2011 tarihinde ABTTF, Büyük Derbent (Megalo Derio) köyündeki Türk Azınlık okulundaki Yunanlı öğretmen Hara Nikopulu’nun Gündem ve Millet aleyhine açtığı iki farklı tazminat davasında mahkum edildiklerini ifade ettiğini mektubunda yetkili mahkemelerce verilen yüksek miktardaki tazminat tutarlarının çok kısıtlı kaynaklar ile yayın hayatına devam eden bu iki önemli gazetenin ödeyebileceği miktarda olmadığını ve sonuç itibari ile bu iki gazetenin varlığını tehdit ettiğini belirtmişti. Genel Direktör Philippe Boillat tarafından iletilen cevap mektubunda Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu’nun (ECRI) ülke gözlem raporlarında bahse konu durumu dikkate alması amacı ile mektubun Komisyon Sekretaryası’na iletildiği belirtiliyor. Bahse konu iki davaya ilişkin hukuki sürecin devam ettiği belirtilen mektupta Philippe Boillat, davanın değerlendirilmesi sırasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihat hukukunun da dikkate alınması gerektiğini belirtiyor. ABTTF’nin 23 Mart 2011 tarihli “Azınlık Basınına ÖZGÜRLÜK” kampanyası ile ilgili ikinci mektubuna cevaben ise Phillippe Boillat tarafından iletilen ikinci mektupta da konunun Irkçılık ve Hoşgörüsüzlüğe Karşı Avrupa Komisyonu Sekretaryası’na iletildiği ve komisyonun ülke gözlem raporlarında durumu dikkate alabileceği belirtiliyor.

AGİT Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Büyükelçi Knut Vollabaek de yanıt verdi

ABTTF’nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ulusal Azınlıklar Yüksek Komiseri Büyükelçi Knut Vollabaek’e de göndermiş olduğu mektuba Vollabaek’in Özel Danışmanı Trude Ertresvaag, 4 Nisan 2011 tarihinde yanıt verdi. Ertresvaag, Büyükelçi Vollabaek’in bilgilendirdikleri için ABTTF’ye teşekkürlerini sunmakla birlikte Yüksek Komiser’in bireysel davalara bakma yetkisine sahip olmaması nedeni ile ABTTF’nin durumu AGİT Medya Temsilcisi Dunja Mijatovic’e de iletmesinden memnuniyet duyduğunu belirtti. Mijatovic, 17 Mart 2011 tarihli raporunun Yunanistan ile ilgili bölümünde Gündem ve Millet’e de yer vermiş, konu ile ilgili olarak Yunan makamlarından bilgi talep ettiğini belirtmişti.

Avrupa Komisyonu’ndan da yanıt geldi

Avrupa Komisyonu Eğitim, Kültür, Çokdillilik ve Gençlik Komiseri Androulla Vassiliou ise ABTTF’nin 30 Mart 2011 tarihli mektubuna yanıt verdi. Vassiliou, bu konunun Adalet, Temel Haklar ve Vatandaşlık Komiseri’nin yetkisi dahilinde olduğunu ifade ederek ABTTF’nin mektubunu komisere ilettiklerini söyledi.
GALERİ