ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF’nin Brüksel çıkarması!

17.03.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 16 Mart 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’na bir günlük çalışma ziyaretinde bulundu. Brüksel’e giden ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, Genel Sekreter Özkan Reşit ve Uluslararası İlişkiler Direktörü K. Engin Soyyılmaz, AP Milletvekilleri Lothar Bisky (Almanya), Michail Tremopoulos (Yunanistan) ve İsmail Ertuğ (Almanya) ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştü.

3 Mart 2011 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nu ziyaret ederek Avrupa Parlamentosu Geleneksel Azınlıklar, Ulusal Topluluklar ve Diller Inter-Grubu Başkanı Kinga Gal’in asistanı Ágota-Dorottya Demeter ile görüşen ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın mevcut sorunlarının yanı sıra son dönemde bölgede yaşanan gelişmeleri de gündeme getirmişti. 16 Mart 2011 tarihinde gerçekleştirilen görüşmelerde de ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını tartışarak konu ile ilgili hazırladığı özel raporları milletvekillerine iletti. Batı Trakya Türk Azınlığı’nın çözüm bekleyen kronik sorunları ile ilgili olarak ABTTF, din ve vicdan özgürlüğü alanında müftüler ve “tayinli imamlar yasası” sorunlarını dile getirmekle birlikte eğitim alanında ise yetersiz sayıda ve düşük kalitede azınlık okulları ile iki dilli azınlık anaokulları sorununun yanı sıra Rodos ve İstanköy’de yaşayan Türk Azınlık’ın bu alanda karşılaştığı sorunları da dile getirdi. 19. Madde sorununu ayrı bir rapor ile milletvekillerine ileten ABTTF, kronikleşmiş sorunlar konusunda siyasi yaşam ve karar alma mekanizmalarına yetersiz düzeyde katılım sorununu da gündeme taşıdı. Güncel sorunlar konusunda ise ABTTF, nefret temelli olaylar ve saldırıların artış eğiliminde olduğunu ifade ederek Şubat ve Mart aylarında Alaca Camii ile Uysallı Camii’ye yapılan saldırılar ile Ircan köyünde gerçekleştirilen saldırıları anlattı. Yunan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun (ESR) Kral FM ile ilgili kararını gündeme getiren ABTTF, Gündem ve Millet gazetelerine yönelik ağır tazminat cezalarını da dile getirmeyi ihmal etmedi.

Ziyaret ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF Yönetim Kurulu’nun kararı gereğince ABTTF, Brüksel’de Avrupa Parlamentosu ve AB’nin diğer kurumlarında daha ağırlıklı ve daha aktif bir rol üstelenilmesi için çalışmalarına başladı. ABTTF Brüksel Temsilciliği’nin açılmasının ardından gerçekleştirilen çalışmalar sayesinde bugün daha aktif ve daha canlı bir dönem yaşadığımızı söyleyebilirim. Ekim 2010’da Strazburg’taki AP Genel Kurulu’na ilk kez katılan ABTTF, 3 Mart 2011’de AP’ye günübirlik bir çalışma ziyaretinde bulunmuş, görüşmeler gerçekleştirmişti. Dün gerçekleştirdiğimiz ikinci ziyarette de AP milletvekilleri ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sorunlarını görüştük. Önümüzdeki günlerde de ABTTF, Brüksel’de yoğun bir lobi çalışması yürütecek” açıklamasında bulundu.
GALERİ