ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, ESR’nin Kral FM ile ilgili kararını uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor etti

05.01.2011
Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Yunanistan Ulusal Radyo ve Televizyon Kurulu’nun (ESR) İskeçe’den yayın yapan Kral FM’nin en az yüzde 25 oranında Yunanca yayın yapılmasını şart koşan mevzuata aykırı davrandığı gerekçesi ile 3 bin avro idari yaptırım cezası verilmesini öngören 416-14.9.2010 sayı ve tarihli kararını uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor etti.

Uluslararası kurum ve kuruluşlarda önemli görevler üstlenmiş kişilere iletilen mektupta ESR’nin Kral FM’nin radyo programlarının yalnızca yüzde 11’lik kısmının Yunanca, yüzde 89’unun yabancı bir dilde olduğunu, bu nedenle radyo programlarının en az yüzde 25’inin Yunan dilinde gerçekleştirilmesini öngören 2328/1995 sayı ve tarihli yasanın ihlal ettiğini tespit ettiği ifade ediliyor. Farklı bir dilde yayın yaptığını gösteren logosu olmaksızın özel radyo frekansı olarak tahsis edilen frekanstan farklı bir frekansta yayın yaptığı gerekçesi ile 2007 yılında Kral FM’nin disiplin cezasını çarptırılarak faaliyetinin nihai olarak durdurulmasına karar verildiği not edilen mektupta, 2008 yılında Danıştay’ın bu kararı askıya aldığı ayrıca belirtiliyor. Buna göre mektupta ESR’nin, “ortaya çıkan gerçekler ve ihlalin ağırlığı ve ayrıca daha önce anılan radyoya 121/17.12.2002 ile 112/5.3.2007 sayı ve tarihli cezaların da verildiği gerekçesini göz önünde bulundurarak Kral FM’ye 3 bin avro idari ceza verdiği” yönündei ifade de mektupta yer alıyor. ABTTF, 7 Ocak ile 3 ve 26 Mart 2010 tarihlerinde iletmiş olduğu mektuplarda yer aldığı üzere bugün Tele Radio FM ile Kral FM’nin yüzde 25 oranında Yunanca dilinde yayın yapmadıkları gerekçesi ile cezalandırılmalarına karşılık Yunanistan’da yabancı dilde yayın yapan Atina Belediye Radyosu’na ait Atina Uluslararası Radyo ile Yunan Radyo ve Televizyonu’na (ERT) ait FILIA radyoları ile ilgili ESR’nin hiçbir kararı bulunmadığına dikkat çekti.

ABTTF, Yunanistan’da ifade ve medya özgürlüğü ile medya çoğulculuğu ile ilgili endişelerini geçmişte de dile getirmiş olduğunu ifade ettiği mektubunda, 2328/1995 sayı ve tarihli yasa ile bu yasanın bazı hükümlerinin değiştirildiği 3592/2007 sayı ve tarihli yasanın azınlık radyoları dahil olmak üzere yerel ve küçük bütçeli radyoların varlığını tehdit ettiğinin altını bir kez daha çiziyor. Bununla birlikte ABTTF, yüzde 25 oranında Yunanca yayın yapılmadığı gerekçesi ile kesilen idari para cezalarının Batı Trakya Türk Azınlığı üyesi kişilere ait radyo istasyonlarının varlıklarını devam ettirmeleri yönünde bir tehdit oluşturduğunu belirtiyor.

Konu ile ilgili olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF, Yunanistan’da küçük bir bütçe ile yayın hayatına devam eden Kral FM ile ilgili ESR’nin kararını Tele Radio FM olayında olduğu gibi uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor etmiştir. Yunanistan’da çoğulcu ve özgür medyanın devam etmesinin yaşamsal bir öneme sahip olduğu düşüncesi ile ilettiğimiz mektuba uluslararası kurum ve kuruluşların bazılarından yanıt gelmiştir. ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığı’nın güncel sorunları ile ilgili gelişmeler hakkında uluslararası kamuoyunun dikkatini çekmeyi başarmış görünmektedir.” dedi.
GALERİ