ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF Beyköy Camii’ne yapılan saldırıyı uluslararası kuruluşlara rapor etti

23.12.2010
20 Aralık 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), 13 Aralık 2010 Pazartesi günü sabaha karşı Beyköy Camii’ne yapılan saldırıyı uluslararası kurum ve kuruluşlara rapor etti.

Batı Trakya Türk Azınlığı’na ve onun ibadet yerlerine yönelik nefret temelli saldırıların yaygınlaştığı ifade edilen mektupta İskeçe iline bağlı Beyköy (Avato) Camii’ne kimliği belirsiz kişiler tarafından molotof kokteyli atıldığı rapor ediliyor. Saldırının ayrıntılarını dile getiren ABTTF, Beyköy Camii’nin caminin giriş kısmında bulunan pencereye molotof kokteyli atıldığını ancak cami camlarının çift cam olmasında dolayı yalnızca ön camın kırıldığını kaydediyor. Cami İmamı Sunay Uzun’un açıklamasına ayrıca yer verilen mektupta saldırının motosikletli kişi ve/veya kişiler tarafından gerçekleştirildiği, saldırı sonucunda camii penceresinin zarar gördüğü not ediliyor.

Batı Trakya Türk Azınlığı’nın giderek artan hoşgörüsüz ve ayrımcılıktan endişe duyduğu ifade edilen mektupta, 2010 yılında T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yönelik iki saldırı dahil olmak üzere azınlığa ait camiler, mezarlıklar ve derneklere yönelik toplam beş nefret temelli saldırı gerçekleştirildiği belirtildi. Uluslararası kurum ve kuruluşlarda önemli görev üstlenen kişilere iletilen mektupta ABTTF, yetkili makam ve mercilerden ırkçı temelli olaylar ve saldırılar konusuna özel bir önem atfederek saldırıların rapor edilmesi konusunda sivil toplum kuruluşları ile daha sıkı bir işbirliği içerisinde olmalarını istedi.

BM Din veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’nden gelen cevap mektubunda ise ABTTF’nin mektubunda ifade ettiği üzere ABTTF’den 2010 yılında Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik diğer nefret temelli saldırılar ile ilgili daha detaylı bilgi talep ediliyor.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu, “ABTTF, Batı Trakya Türk Azınlığına yönelik herhangi bir saldırı gerçekleştiği anda bu durumu konu ile ilgilenen uluslararası kurum ve kuruluşlara anında rapor ediyor. Poşpoş ve Kalkanca mahalleleri ile T.C. Selanik Başkonsolosluğu’na yönelik saldırıları da rapor eden ABTTF, Beyköy Camii’ne yönelik saldırıyı da Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde önemli düzeyde görev üstlenen ilgili kişilere gönderdi. BM Din veya İnanç Özgürlüğü Özel Raportörü’nden gelen cevap mektubu ise uluslararası kurum ve kuruluşların konu ile ilgilendiğini kanıtlıyor. Uluslararası toplumda böylelikle bir tepki yaratmak mümkün… Bu düşünce ile ABTTF, benzer saldırıların gerçekleşmesi durumunda yine bu durumu ilgili kuruluşlara rapor edecek” açıklamasında bulundu.
GALERİ