ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF, Aşağı Saksonya Eyaleti 1. Uyum Forumu’na katıldı

05.11.2010
1 Kasım 2010 tarihinde Aşağı Saksonya Eyaleti’nin Berlin’deki Federal Almanya nezdindeki temsilciliğinde 1. Uyum Forumu düzenlendi. Foruma davetli olarak Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF) Genel Sekreteri Özkan Reşit katıldı.

Alexander Niemitz’in açış konuşmasını yaptığı forumda son günlerde Almanya’nın gündeminden düşmeyen uyum konusu tartışıldı. Foruma konuşmacı olarak katılan Aşağı Saksonya Eyaleti Sosyal İşler, Kadın, Aile ve Sağlık Bakanı Aygül Özkan (CDU) ve Almanya Federal Sağlık Bakanı Dr. Philipp Rössler, Alexander Niemitz’in ve diğer katılımcıların sorularını yanıtladılar.

Çoğunluk toplumu ile göçmenler arasında uyum ve asimilasyon kavramlarının çok kez birbiri yerine yanlış şekilde kullanıldığı ifade edilen forumda Federal Sağlık Bakanı Dr. Philipp Rössler, Almanya’da yaşayan göçmenlerin de Alman toplumunun bir parçası olduğunu dile getirdi. Özellikle Müslümanların uyumu konusunun gündeme getirildiği belirtilen forumda bu durumun yanlış olduğunu, zira tartışılması gerekenin dini değil toplumsal uyum konusu olduğunun altı çizildi. Forumda Bununla birlikte radikal İslamcılar ile diğer Müslümanların aynı görülmesinin Müslümanları bir şekilde içlerine kapanmaya mahkum ettiği not edilirken din özgürlüklerinin korunması gerektiği belirtildi. Küçük yaşta toplumun kıyısına itilen ve dışlanan gençlerin doğal olarak toplumun geneline uyum sağlayamadıkları forumda ayrıca dile getirildi. Bakan Aygül Özkan, Müslüman eğitimcilere ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda çalışmalar olmasına karşın zaman ihtiyaç olduğunu dile getirdiği konuşmasında erken dönemde uyum gösteren bir göçmenin başarılı olma şansının daha yüksek olduğunu söyledi. Özkan, başarı ve uyum için eğitim şart olduğunu belirttiği konuşmasında küçük yaşta dil öğrenimi ile başlayan bir eğitim sisteminin önemine dikkat çekti. Özkan, anaokullarında başlayan eğitimin kalitesinin gelecekte de günlük yaşamda yönlendirici bir role sahip olacağını söyledi.

Konu ile ilgili olarak ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, “Almanya’da bugün tartışıldığı üzere uyum ve başarı için şart görülen eğitim sorunu bugünün Batı Trakya’sı için model oluşturabilir. Zira Batı Trakya Türk Azınlığı, Yunanistan’ın bir parçası olmasına karşın Türk azınlık, marjinalleştirilerek toplum kıyısında yaşamak durumunda bırakılıyor. Bunun için azınlık eğitiminde kalite yükseltilmeli. Bu imkanlar ise hükümet tarafından yaratılmalı. Öncelikli hedef ise küçük yaşta yüksek kalitede eğitim ile gelecek nesillerin uyumunu garanti altına almak olmalı. Bu yüzde eğitim alanında özerk olan Batı Trakya Türk Azınlığı, Türkçe ve Yunanca dilinde olmak üzere iki dilli azınlık anaokullarına sahip kılınmalı. Ancak tüm aşamalarda asimile olmadan uyum sağlanmalı. Bu konuda da çoğunluk toplumu bilgilendirilmeli. Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı, Osmanlı İmparatorluğu’ndan miras bir azınlık olduğundan Almanya’nın göçmen toplumu ile hem benzer hem farklı sorunlara sahip. Bu nedenle sorunların çözümünde de ortak yönler ve farklılıklar göz önünde bulundurulmak zorunda. Almanya’da uyum ile ilgili farklı beklentiler asimilasyon sonucunu getirirken Yunanistan’da Batı Trakya Türk Azınlığı’nın farklı dil, etnik köken ve dine mensup olmasına rağmen Yunanistan’ın bir parçası olduğu kabul edilmediği takdirde üretilecek çözümler gerçeklerden kopuk oluyor. Bu nedenle çözüm üretmeden önce sorunlar çok ama çok iyi şekilde anlaşılmalı. Ancak ondan sonra uzun dönemli ve nihai çözümlerden bahsetmek mümkün olacaktır.” açıklamasında bulundu.
GALERİ