ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

Herzogenaurach’ta Konferans

17.04.2004
 
17 Nisan 2004 tarihinde Herzogenaurach Batı Trakya Türkleri Derneği’nde “AVRUPA BİRLİĞİ ÇERÇEVESİNDE BATI TRAKYA TÜRKLERİ“ konulu bir konferans düzenlendi. Yaklaşık 250 kişinin katıldığı konferansa Bavyera Batı Trakya Türklerinin ilgisi büyüktü.

Konferansa konuşmacı olarak Balikesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültei Tarih Bölümü Başkanı ve Sosyal Bölümler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Metin AYIŞIĞI, ABTTF Kültür Komisyon Sorumlusu ve BTTAM Başkanı Özkan Hüseyin katılırken, Nürnberg T.C. Konsolsluğu Eğitim Ateşesi Hüseyin Berber, İdari Ateşe Şenol Erpak, ABTTF Güney Bölge Teşkilat Başkanı Hüseyin Ormancı, Schwabach BTTD, Lauf BTTD, Nürnberg Fürth BTTD, Münih Aile Birliği Yönetici ve üyeleri de konferansı izleyenler arasındaydı.

Konferansta açılış konuşmasını yapan ev sahibi Herzogenaurach BTTD başkanı Sebahattin Hasan’ın ardından söz alan ABTTF Kültür Sorumlusu Özkan Hüseyin, Yunanistan’ın ahlaken Batı Trakya Türklerini çökertmeye çalıştığını bazı örneklerle anlattı. 7 Mart seçim gecesi İskeçe Okçular Camii’nin kundaklanmasının Batı Trakya Türk halkında büyük endişe yarattığını bu olayı takip ettiklerini ifade etti. Yunanistanın bazı uyguladığı çağ dışı politikalarla demokrasiye zarar verdiğini ve bundan büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Özkan Hüseyinin konuşmasının ardından söz alan Prof.Dr.Metin Ayışığı, kendisininde aslen bir Rumeli Türkü, annesinin Dramalı, babasının Serezli olduğunu söyleyerek söze başladı. Prof. Ayışığı yakında Batı Trakyayı ziyaret ederek bazı araştırmalarda bulunmak istediğini, Yunan makamlarından bu konuda destek isteyeceğini belirtti.

“Balkan savaşı sonrası türklere karşı yapılan zulüm ve uygulanan nüfus azaltma politikaları sonrası binlerce türk anavatan Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır.

Kuzey Kıbrısta Annan Planına “EVET” çıkması halinde benzer politikaların burada da uygulanacağı göz önünde bulundurulmalı ve Batı Trakya türkleri’nin yaşadıkları gözardı edilmemelidir. Kuzey Kıbrıs türklerinin kaderinin Batı Trakya Türklerinin kaderine benzememesi için herkesin elinden geleni yapacağını ümid ediyorum. Batı Trakya Türkleri davasında haklıdır” diye konuşan Prof.Ayışığı, sözlerini “Çatma, kurban olayım, çehreni ey nazlı hilal!/Kahraman ırkıma bir gül! Ne bu şiddet, bu celal?/Sana olmaz dökülen kanlarımız sonra helal/Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal” dizeleri ile konuşmasını bitirdi.

Ayrıca bu konferansta bulunan dernek yöneticileri, Bavyera Eyaleti Batı Trakya Türkleri Dernekleri yöneticilerinin birlik ve beraberlik içinde toplumumuzun sorunlarını tartışarak çözüm yolları aramak ve daha faydalı olabilmek için bu gibi toplantıların her üç ayda bir yapılması için görüş birliğine vardılar. Bu toplantının ilk istişari toplantısı olduğunu belirttiler.

Konferans Herzogenaurach Batı Trakya Türkleri Derneği 2. Başkanı ve ABTTF Çalışma Grubu Üyesi Ekrem Bülent’in teşekkür konuşması ile son buldu.