ABTTF
TR
HABER BÜLTENİMİZE KAYIT OLUN Bülten İcon
Batı Trakya

ABTTF 2. Güney Bölge Toplantısı’nı Herzogenaurach’ta gerçekleştirdi

14.06.2010
12 Haziran 2010 tarihinde Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Herzogenaurach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin ev sahipliğinde 2. Güney Bölge Toplantısı’nı gerçekleştirdi. Yaklaşık altmış kişinin katıldığı bölgesel toplantıda ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, Güney Avrupa Teşkilat Başkanı Cengiz İsmail, Orta Avrupa Teşkilat Başkanı Ramadan Ramadan, Kuzey Avrupa Teşkilat Başkanı Nazmi Sali, Sayman Ekrem Kırcalı ile Denetim Kurulu Başkanı Engin İsmail hazır bulundular.

Bölgesel toplantıya katılan üye derneklerin isimleri şöyledir: Ev sahibi Herzogenaurach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Lauf Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Schwabach ve Çevresi Batı Trakya Türklerui Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Stuttgart ve Geniş Çevresi Batı Trakya Türkleri Aile Birliği, Bavyera Batı Trakya Türkleri Derneği Münih, Höchst i. Odw. Batı Trakya Türk Kültür Merkezi, Gießen Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma Derneği

Açış konuşmasını Herzogenaurach Batı Trakya Türkleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Sebahattin Hasan’ın gerçekleştirdiği toplantıda Hasan, bölgesel toplantıların üye dernekler için öneminin altını çizdi. ABTTF tarafından düzenlenen bölgesel toplantılarda üye derneklerde görev yapan yöneticilerin birbirlerini daha iyi tanıma fırsatını yakaladıklarını söyleyen Hasan, bölgesel toplantıların bugün olduğu gibi gelecekte de ABTTF çatısı altında devam etmesini arzuladıklarını dile getirdi.

Gündem maddelerine geçilmeden önce üye dernek temsilcilerinden birbirlerini yakından tanımaları amacı ile kendilerini tanıtmaları rica edildi. Tanışma bölümünün ardından ABTTF Genel Sekreteri Özkan Reşit, 11 Haziran Cuma günü ameliyat olması nedeni ile bölgesel toplantıya katılamayan ABTTF Başkanı Halit Habipoğlu’nun selamlarını iletti. Reşit, “ABTTF, 15. Dönemde, 8 Eylül 2007 tarihinde düzenlenen Temsilciler Kurulu toplantısında alınan karar doğrultusunda yaklaşık üç yıldır bölgesel toplantılar düzenliyor. Bu toplantıların ilki kuzey bölgesinde gerçekleştirildi, Schwabach, Höchst, Lüdenscheid’de devam etti. Son bölgesel toplantımızı ise kuzey bölgesinde, 29 Mayıs 2010 tarihinde, Meschede Batı Trakya Türkleri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği'nin ev sahipliğinde gerçekleştirdik. Kuzeyde ABTTF çatısı altında düzenlemiş olduğumuz son bölgesel toplantıya on üye derneğimiz katıldı. Bugün de güney bölgesindeki derneklerimiz ile bir araya geldik” dedi.

Katılımlarından dolayı herkese teşekkürlerini ileten Reşit, ABTTF’nin 2010 yılında gerçekleştirdiği faaliyetler hakkında kısa bir bilgilendirme konuşması gerçekleştirdi. Ocak 2010’da Reşit, 29 Ocak Milli Direniş Günü etkinlikleri kapsamında ABTTF’nin Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği Genel Merkezi ve Batı Trakya Türk Azınlığı Danışma Kurulu başkanları ile birlikte Ankara’da bir dizi temasta bulunduğunu belirtti. Reşit, Temel Haklar Platformu üyesi ABTTF’nin Platform’a bir dizi öneride bulunduğunu dile getirmekle birlikte BM Ekonomik ve Sosyal Konseyi’ne istişari statüde üye olan Federasyon’un BM İnsan Hakları Konseyi’ne ifade ve medya özgürlüğü sorunu ile ilgili bir yazılı bildiri sunduğunu belirtti. Reşit, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) düzeyinde faaliyet gösteren ABTTF’nin internette nefret suçlarını konu alan uzmanlar toplantısına katılmakla birlikte Batı Trakya Türk Azınlığı’na yönelik nefret eylem ve saldırılarını bir rapor ile AGİT’e ilettiğini not etti. Reşit, ABTTF’nin son olarak, 11-12 Haziran’da, 20. Yıldönümünde AGİT Kopenhag Belgesi konulu konferansa katıldığını belirtti. Bununla birlikte Reşit, ABTTF’nin Brüksel’de de aktif bir faaliyet programı izlediğini söyleyerek ABTTF’nin son olarak azınlık dillerinin imajı konulu seminere katıldığını belirtti.

Genç ABTTF’nin çalışmaları hakkında ise Reşit, Avrupa Azınlıkları Gençliği (YEN) tarafından düzenlenen Paskalya Semineri’ne katılan Genç ABTTF’nin böylelikle ilk uluslararası faaliyetini gerçekleştirdiğini söyledi. Yine Reşit, Genç ABTTF’nin İstanbul Kültür Gezisi hakkında kısa bilgi verdi. Genç ABTTF’nin gelecek planları hakkında bilgi veren Reşit, Genç ABTTF’nin gençlere yönelik olarak bir eğlence ile farklı yaş gruplarından gençlerin katılacağı bir bilgi yarışması düzenleyeceğini söyledi.Gençlerin müthiş bir azim ve dinamizme sahip olduğunu söyleyen Reşit, Genç ABTTF’nin genişlemesine yönelik Dr. Sadık Ahmet Futbol Turnuvası’nda bir çalışma düzenleyeceklerini ifade etti. Reşit, üye derneklerden Genç ABTTF’ye üye olmaları amacı ile dernek bünyesindeki gençleri teşvik etmelerini istedi. Gençlerin gelecek demek olduğunu söyleyen Reşit, derneklerin gelecekte de var olmaları için gençlerin yetiştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Genç ABTTF’nin çalışmalarının ardından Başkanlar Zirvesi oluşumu hakkında bilgi veren Reşit, bu mekanizma ile Batı Trakya Türk Azınlığı’nın Yunanistan, Türkiye ve diasporadaki temsilcileri olan BTTADK, BTTDD ile ABTTF’nin ortak hareket etme amacı taşıdıklarını söyledi.

Yukarıda sayılanlara ek olarak bölgesel toplantıda üye dernekler arasında olası etkinlikler konusu tartışıldı. Güney bölgesinin geçmişteki başarıları aktiviteleri örnek gösterilen toplantıda birlik ve beraberlik olduğu sürece benzer bir başarının kuzey bölgesinde de mümkün olacağı yönünde uzlaşıya varıldı. Olası ortak etkinlikler konusunun her bir üye derneğin kendi imkanlarını araştırarak geri bildirimde bulunması amacı ile bir sonraki toplantıda değerlendirilmesine karar verildi. Buna ek olarak ABTTF Yönetim Kurulu’nun kararı doğrultusunda Dortmund’ta düzenlenecek yılbaşı eğlencesinden üye derneklere sağlanacak katkı payından güney derneklerinin de yararlanmasının istendiği toplantıda dile getirildi.

ABTTF, üye derneklerin genel kurul toplantılarına iştirak edecek

Gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra gerçekleştirilen bölümde ABTTF ve dernekler arası ilişkiler konusu da görüşüldü. ABTTF ile üye dernekler arasında dinamik bir ilişki yaratma imkanı sağlaması dolayısı ile bölgesel toplantıların gelecekte de devam etmesi gerektiğine oy birliği ile karar verildi. Bununla birlikte üye derneklerden gelen öneri doğrultusunda toplantıya katılan derneklerin genel kurul toplantılarına Federasyon’un davet edilmesine oy birliği ile karar verildi. Yine dernekler tarafından gerçekleştirilecek etkinliklerin daha geniş kitlelere duyurulması amacı ile üye derneklere ABTTF Basın Bürosu hakkında bilgi verilerek, üye derneklerin de bu imkandan faydalanması konusu görüşüldü. Yukarıda sayılanlara ek olarak üye derneklere internet sayfası hakkında bilgi verildi. Her bir dernek için ayrı bir internet sayfasının yaratılmasının planlandığı ifade edilen toplantıda internet sayfalarının birbirine bağlı olacağı ve üye dernekler tarafından düzenlenecek etkinliklerin diğer üye derneklere ait internet sayfalarında da yayınlanacağı not edildi. Böylelikle etkinlik tarihlerinin birbiri ile çakışmamasının sağlanacağının altı çizildi.

Bir sonraki bölgesel toplantının 2 Ekim 2010 tarihinde Bavyera Batı Trakya Türkleri Derneği Münih’in ev sahipliğinde Münih’te düzenlenmesine karar verildi. Toplantının sonunda ev sahibi dernek tarafından hazırlanan yemekler yendi. Dostane bir ortamda gerçekleşen yemeğin ardından hep birlikte futbol maçı seyredilerek akşamın geç saatlerine kadar sohbet edildi.
GALERİ